Pogoršana situacija
0

Goražde: Planira se odvijanje online nastave u prvoj sedmici nakon raspusta

E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nastavni proces u drugom polugodištu na području BPK Goražde bit će organiziran u skladu sa epidemiološkom situacijom, saopćili su iz Ministarstva obrazovanja ovog kantona.

"Prema kalendaru Ministarstva za obrazovanje u prvoj radnoj sedmici početkom februara, proces nastave svakako je planiran po online sistemu. Međutim, prema izvještajima Kriznog štaba ministarstva zdravstva na prostoru našeg kantona došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije izazvane virusom COVID-19, ali se nadamo da će taj intenzitet opasti do kraja raspusta", kaže Biljana Begović, resorna ministrica.

Brojke zaraženih svakodnevno rastu pa je u ovom kantonu 225 osoba oboljelo dok je pod zdravstvenim nadzorom njih 445.

S druge strane nastavni proces u prvom polugodištvu realizovan je u školskim klupama uz poštivanje epidemioloških mjera, a vrijeme zimskog raspusta koristi se za edukacije nastavnog kadra, asistenata u nastavi kao i nastavnika u OMŠ "Avdo Smailović".

"Ja posebno insistiram na edukacijama asistenata u nastavi, konkretno u osnovnim školama, jer smatramo da postoje učenici u redovnom nastavnom procesu koji ne mogu redovno pratiti nastavu, što im nastojimo olakšati uz pomoć asistenata, ne ometajući druge učenike i nastavnike. Također, nastavnicima bosanskog jezika smo obezbijedili edukaciju iz jezičkog istraživanja i razvoja komunikacijskih kompetencija u nastavnom procesu, edukaciju za nastavnike edukatore za učenje na daljinu, a to je nešto što već duže vrijeme ovo ministarstvo radi u saradnji sa GIZ-om", ističe Begović.