BiH
21

Goražde: Nabujali potok odnio betonski most

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Obilne padavine prouzrokovale su porast vodotoka rijeka, pojavu bujica i odrona na području općine Goražde. Nevrijeme je izazvalo velike probleme pa je tako betonski most na Podhranjenskom potoku u ulici Salih-bega Kuljuha u potpunosti je uništen.

Iz Općine Goražde brzo su reagirali pa je postavljen privremeni most, što je u ovom trenutku veoma značajno za stanovnike ovog kraja.

"Nisam siguran da li je došlo do začepljena u toku Podhranjenskog potoka negdje u Podhranjenu, ali je vjerovatno da je nakon odčepljenja voda ovdje došla naglo i udarila u temelje mosta. Prva strana se oborila, a zatim i druga. Na sreću, zahvaljujući Civilnoj zaštiti reagovali su odmah, da njih nije bilo poplavile bi sve kuće. Ovaj most nam puno znači", kaže Vahid Halilović, jedan od stanovnika.

Postavljanje privremenog mosta je od velikog značaja za cijeli grad. Iz općine su obećali da će u narednom periodu na ovom mjestu izgraditi betonski most.

"Kiša koja je padala prethodnih dana ostavila je velike štete i probleme. Jedan od najvećih problema svakako jeste pitanje ovog mosta. Vidjeli smo da je mogao stvoriti vještačko jezero koje bi svakako ostavilo nesagledive posljedice, kako za ovo naselje tako i za industrijsku zonu i za sve ostalo. U tom pogledu, munjevitom akcijom firme Okac koja je cijelu noć i u prethodnim danima bila dežurna uspjeli su skloniti tu prepreku tako da smo izbjegli katastrofalne posljedice. Ono što danas radimo je rezultat dogovora koji imamo sa firmom Okac, a oni su nam predložili efikasno i brzo rješenje iako su postojale ponude građana i stanovnika da se iskoriste postojeći kapaciteti ali znamo da moramo biti socijalno osjetljivi za porodicu Kovač i ostale ljude koji ovdje žive. Invalid rada koji je bio u jednom industrijskom pogonu svakako je tražio hitno rješenje i mi smo tome pristupili", kaže Samira Drakovac, pomoćnica načelnika Općine za civilnu zaštitu.

Ona podsjeća da se nakon velikih poplava na ovom području pojavilo klizište koje je rezultat stalnog povlačenja i podizanja nivoa Drine i samog ulivnog sliva tako da je trajno, dugoročno i jedino ispravno rješenje izgradnja obaloutvrde.

"Ti radovi bit će nastavljeni kada se steknu uslovi jer je Svjetska banka uzela u projekat i ovaj dio. Mi nećemo čekati to rješenje nastojat ćemo da uz pomoć Kantona i Federacije obezbijedimo ponovo betonski most koji će ipak značiti sigurnije rješenje i prihvatljivije postupke za ovo naselje. Ovaj most je privremenog karaktera, a ići ćemo dalje i tražimo mogućnosti da izgradimo betonski most koji će biti neko moguće rješenje obzirom da projekat Svjetske banke ima svoja pravila i vrijeme i u tom smislu ne želimo da to bude neizvjesno već da spremno dočekamo investiciju", dodaje Drakovac.

Jaka kiša na području općine Goražde dovela je do pojave bujičnih voda i naglog rasta vodotoka na potocima i rijekama koje su izazvale štete na odvodnim kanalima, mostovima i putevima. Problema je bilo kako u samom centru grada tako i u Mjesnim zajednicama Osječani i Ilovača. U Faočićima je presječen put Faočići - Brzača, u Orahovicama pojava odrona na putu za selo Gusići.

Službe Civilne zaštite i vatrogasci imali su puno posla a uspjeli su priteći u pomoć i drugim općinama. Tako su gasili požar u firmi Fekry u općini Čajniče, koja se bavi preradom drveta.