BiH
107

Goražde jača sistem civilne zaštite: Savremena oprema za Radio klub "Drina"

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Goraždanskom Radio klubu "Drina" koji je dio ukupnog sistema civilne zaštite u Goraždu, po čemu je ova lokalna zajednica jedinstvena u BiH, donirana je savremena oprema, vrijedna 5.000 KM.

Nove uređaje i opremu japanske proizvodnje koji će biti u višestrukoj funkciji , a prvenstveno za djelovanje goraždanskih radio amatera u slučaju elementarnih i drugih nesreća, članovima kluba uručio je Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde.

"Mi smo jedini u BiH koji su radio amatere priključili kao jedinicu našoj Civilnoj zaštiti. Znamo koliko oni mogu dati svoj doprinos u određenim neželjenim situacijama, poplavama, nevremenu kada može da nestane i struje i komunikacije. Na bazi toga predloženo je Štabu da ih uključimo u naše jedinice što smo i uradili. Pokazali su da su vrlo aktivni, osvojivši mnoge nagrade na raznim takmičenjima kako državnim, tako i evropskim, svjetskim. Ponosni smo na njih i ubuduće će sigurno imati našu podršku", kazao je Ramović.

Ferid Sijerčić koordinator radio mreže za opasnost ističe da ovakva oprema može poslužiti u vrijeme elementarnih nepogoda a koristit će je i na takmičenjima na kojima očekuju bolje rezultate.

"Do sada smo koristili opremu koja je stara 30, 40 pa i više godina. Ovo je veoma savremena oprema. Kada je riječ o ulozi radio amatera, treba spomenuti da kada dođe do neke krizne situacije, kada svi drugi oblici komunikacije padnu, ostaju samo radio-komunikacijski sistemi koje možete da koristite. Ovo je jedini izvor komunikacije sa ostalim svijetom, tako da je ova oprema za nas veoma bitna", priča Ferid.

To što su do sad koristili prilično staru opremu nije ih spriječila da postignu sjajne rezultate. Tako je Sijerčić nedavno bio treći u svijetu u pojedinačnoj konkurenciji SSB 24h na uređajima male snage. Na takmičenju "Ilands On The Air (IOTA)" koje je održano krajem jula ove godine, prema rezultatima objavljenim početkom oktobra, osvojio je treće mjesto. Zanimljivo je da je na IOTA-i nastupilo 2469 takmičara iz cijelog svijeta, od kojih se njih 690 javljalo sa ostrva.

Ferid je tada prvi put isprobao antenu sastavljenu od nekoliko žica i štapa za pecanje ribe.