Podrška žrtvama
0

Goražde dio globalne akcije: Plesom pozvali da se prekine lanac šutnje o nasilju

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba
Članice Udruženja "Seka", aktivisti ženskih i organizacija mladih danas su u Goraždu izveli performans koji je dio globalne kampanje "Jedna milijarda ustaje i pleše", u znak podrške žrtvama nasilja.

Okupili su se u Gradskoj dvorani "Mirsad Hurić" gdje su plesom protestvovali protiv svih oblika nasilja.

"Ovo je događaj koji je kreiran da svijetu pokaže našu zajedničku snagu, brojnost i solidarnost prema žrtvama nasilja, ali i svakodnevnoj nepravdi koja nas okružuje. Riječ 'milijarda' u nazivu ovog događaja se zapravo odnosi na milijardu žena širom svijeta koje su preživjele različite vrste zlostavljanja. Ohrabruje da se ove godine više nego ikad govori o problemu nasilja, a primjer je mnoštvo ispovijesti na Facebook grupi 'Nisam Tražila' koje su osvjestile javnost da se seksulani, ali i drugi oblici nasilja dešavaju svakodnevno", kaže Amina Sarajlić, koordinatorica Udruženja žena "Seka".

Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba

Sarajlić smatra da se trenutno dešava prava revolucija u prekidu šutnje, a mnoge mlade djevojke, žene, ali i muškarci dijele svoja iskustva.

"I ova kampanja je naš vid podrške žrtvama nasilja i jasna poruka da želimo da se prekine lanac šutnje i da svaki zlostavljač, svaki nasilnik, odgovara za svoje postupke, jer krajnji cilj nije da se samo priča o tome, već i da se djeluje. Devet godina smo u ovoj kampanji i uvijek ćemo pozivati ljude da otvoreno govore o nasilju", ističe Sarajlić.

U revolucionarnom plesu uz pjesmu "Break the chain" učestvovali aktivisti "Seke", učenici škole "Fahrudin Fahro Baščelija", mladi iz mreže Vijeća učenika BPK, Asocijacija srednjoškolaca BiH – Lokalni tim Goražde i World Vision BiH.