BiH
0

Goražde: Bolest plavog jezika u ekspanziji, oboljelo 1000, a uginulo više od 150 životinja

Piše: E. A.
Krizni štab BPK Goražde
Krizni štab BPK Goražde
Nakon što je registrovana prije mjesec dana bolest 'plavog jezika' na području Goražda je prema posljednjim pokazateljima u ekspanziji. Procjene stručnjaka su da je najmanje 50 posto svih stada na teritoriji općine i BPK Goražde pa i u okruženju zaraženo virusom.

Do danas je zabilježeno oko 200 smrtnih slučajeva sitne stoke, a ekspanziji bolesti plavog jezika pogoduju i vremenske prilike.

"Posljednjih 15 dana imali smo sporadične slučajeve obolijevanja životinja i jednu stanovitu smrtnost. Zadnjih deset dana ova bolest je eksplodirala na terenu. Najmanje 50 posto svih stada na području Općine Goražde, pa i Kantona pošto raspolažem tim podacima, a čak i u našem okruženju u općinama RS-a zaraženo je virusom 'plavog jezika'. Naše su procjene da na području Općine Goražde imamo više od hiljadu oboljelih životinja, a i procjena je da je između 150-200 životinja uginulo u ovom periodu. Uzimajući u obzir da imamo jako toplo vrijeme, da imamo jedan kišan period koji pogoduje prenosiocu ove bolesti tj. komarcu, očekivati je da se ova bolest neće smiriti i da će se ekspanzija pojave bolesti i virusa nastaviti. Za očekivati je jedino da će u zimskom periodu vektori mirovati, pa će se situacija oko ove bolesti smirivati, ali sigurno je da ćemo i naredne godine imati problema", ističe Enver Borovina, direktor Veterinarske stanice Goražde.

Situaciju na terenu prati Štab Civilne zaštite. Formiran je Krizni štab koji će također interventno djelovati, a planirana su i finansijska sredstava za nabavku lijekova za potrebe Veterinarske stanice Goražde.

"Ovo je prilika da vlasnike ovaca koji imaju oboljele ili eventualno uginule životinje obavijestim da je na nivou Kantona i na nivou Općine izdvojeno po 3.000 KM od Civilne zaštite. Ta sredstva će se iskoristiti za preventivu. Pozivam vlasnike koji imaju bolesne životinje da nam se obrate jer ćemo za te potrebe dijeliti 100 ml koncentrovanog insekticida kojim će moći prskati štalu, tor, obor i uži prostor gdje borave životinje. Na taj način preventivom pokušat ćemo da spriječimo veliku smrtnost koju izaziva ova bolest", ističe Borovina.

Od bolesti 'plavog jezika' ne obolijevaju ljudi, nema efikasnog lijeka niti tretmana jer je riječ o virusnoj bolesti a preventiva se postiže karantinom, vakcinisanjem i kontrolom prenosnika. Stručnjaci procjenjuju da će se ekspanzija bolesti plavog jezika preživara smiriti tek sa dolaskom zime.