Goražde bez dočeka Nove godine na otvorenom, rijetki štandovi sa paketićima i ukrasima

Piše: E. A./Klix.ba
27.12.2015. u 15:23
35
77
Goražde bez dočeka Nove godine na otvorenom, rijetki štandovi sa paketićima i ukrasima
35
1/7 Foto: Klix.ba
2/7 Foto: Klix.ba
3/7 Foto: Klix.ba
4/7 Foto: Klix.ba
5/7 Foto: Klix.ba
6/7 Foto: Klix.ba
7/7 Foto: Klix.ba
Goraždani ovih dana obilaze rijetke štandove uličnih prodavaca koji u ponudi imaju novogodišnje paketiće i ukrase.
Oni su u gradu na Drini nagovještaj skorih praznika jer prednovogodišnje raspoloženje iz godine u godinu jenjava pa je na ulicama umjesto uobičajene živosti prevladalo sivilo. Doda li se tome magla i smog, stara godina baš i neće imati zavidan ispraćaj. Doček Nove godine na otvorenom odavno je prestao biti dio goraždanske priče. Nova godina će se čekati u kafićima i restoranima gdje su rezervacije uglavnom već izvršene.

Najveći broj Goraždana Novu godinu će čekati u svojim domovima, okruženi rodbinom i prijateljima, mnogi i van ovih prostora, na planini ili drugim destinacijama, za šta je opet potrebno više novca.

Ulični prodavači iz godine u godinu imaju sve manje kupaca, istina kod njih nema prodaje petardi i opasnih pirotehničkih sredstava.

U MUP-u BPK Goražde kažu kako se svake godine prodaja intenzivira u vrijeme novogodišnjih praznika, no da će biti sankcionisana prema važećim zakonskim odredbama. Prema riječima portparola MUP BPK Emka Rizvanovića, prodaja pirotehnike zabranjena je zakonom, a novčane sankcije se kreću od 100 KM.

"S ovakvom problematikom se susrećemo svake godine, naročito u vrijeme novogodišnjih praznika. Pirotehnika, počevši od prskalica do bilo kojih drugih sredstava koja mogu eksplodirati, ne smije se prodavati u trgovinama niti na ulici, pogotovo uzimajući u obzir da ta sredstva nisu nimalo bezazlena, te da ih uglavnom kupuju djeca", ističe Rizvanović.

Akcija pojačane kontrole policije zbog prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava trajat će sve do kraja praznika.


Komentari (77)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: