Sporno 300 KM
7

Goraždanskim ljekarima sutra ističe otkazni rok, Vlada poziva na prekid štrajka i dijalog

Piše: E. A.
Iako sutra ujutro ističe otkazni rok za 50 doktora medicine i stomatologije koji su dali otkaze poslodavcima u BPK Goražde, još uvijek nije postignut dogovor između Vlade BPK Goražde i Sindikata doktora medicine i stomatologije u vezi potpisivanja kolektivnog ugovora. Prema zadnjim informacijama pregovori su još uvijek u toku.

Vlada BPK Goražde pozvala je doktore i stomatologe da povuku otkaze i nastave dijalog te dala ponudu koja se kreće u u okvirima zaključaka nedavno održane Skupštine.

"Smatramo da se u razgovorima mogu postići rješenja koja će zadovoljiti obje strane. Molimo da imate na umu ozbiljnost situacije, posebno dobrobit pacijenata i građana BPK Goražde i da ozbiljno razmotrite kako zaključke Skupštine, koja nas kao Vladu obavezuje, tako i poziv Vlade koji se posebno odnosi na povlačenje otkaza i prekid štrajka kao i dalji nastavak pregovora",saopćeno je iz kantonalne vlade.

U Vladi ističu kako su učinili maksimum ustupaka u pregovorima sa predstavnicima Sindikata doktora medicine i stomatologije, te da, prema riječima resorne ministrice Sabire Bešlije, uvećanje plata treba obuhvatiti sve uposlene u zdravstvu a ne samo doktore.

Za Vladu je sporan zahtjev doktora o povećanju plata u prosjeku od 300 maraka na mjesečnom nivou za što, ponavljaju, novaca nema. Također, zahtjev Sindikata doktora medicine i stomatologije nije podržao ni Nezavisni strukovni sindikat uposlenih u zdravstvu koji smatra kako to nije korektno prema ostalim zaposlenicima bolnica i domova zdravlja. Ovaj je sindikat načelno prihvatio ponudu Vlade o cijeni satnice rada i visini koeficijenata i ukoliko sve bude kao što je planirano, oni štrajk mogu prekinuti već sutra.

"Mi smo dobili tu satnicu od 2,11 uz obavezu da se ona sukscesivno povećava kao i koeficijenti", kaže Emir Baščelija, predsjednik NSSUZ BPK Goražde.

S druge strane vremena za dogovor sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije sve je manje a u mendžmentu kantonalne bolnice poduzeli su neophodne mjere kako bi se u slučaju nesupjeha pregovora, teški bolesnici transportovali prema Kliničkom centru u Sarajevu a ostali čije stanje nije tako teško, poslali na kućno liječenje.