Velika pomoć
6

Goraždanski Romi u novim kućama, nema više kupanja i pranja zuba napolju

E. A.
Behara Seferović, majka 12 djece iz kolektivnog centra u goraždanskom naselju Podhranjen, konačno se smjestila u novu kuću koja je izgrađena zahvaljujući programu stambenog zbrinjavanja Roma koji realizuje Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Novi stanovi izgrađeni su za još tri romske porodice iz Goražda, što je ukupno 35 članova. Behara Seferović kaže kako konačno njena djeca mogu živjeti dostojanstveno.

"Fino je što imamo bolje uslove, da djeca imaju gdje spavati, da se kupaju. Bili smo u ruševini, a sad je osjećaj k'o da smo dobili ne znam šta, valja 12 djece odgojiti. A živimo od dječijeg dodatka, muž mi ne vidi, dijete sam dala u školu, idem da prosim po ulici. Da nam bar povećaju dječiji dodatak, da nam daju za treće, četvrto, peto djete, pošto sam predala rješenje. Ne možemo živjeti od have, djeci skupljam po smeću. Moj Džonson, dijete od pet godina, ide da traži sebi pomoć po kontejnerima", kaže Behara Seferović.

Zimu će u boljim uslovima dočekati I osmočlana porodica Alise Kratovac koja je presretna zbog novog doma koji će njen život promijeniti iz temelja. Alisa je među prvima svoju kćerku Almedinu upisala u školu, a i sin Almedin pohađa prvi razred.

"Svako jutro moja Almedina je prala zube napolju, nekada i s plačom jer je hladno. Znala je govoriti mama nemoj me kupati dva dana, ali to je sada sve prošlost. Danas smo sretni i za nas je ovo nešto što smo oduvijek priželjkivali. Poslije napornog života, sad ulazimo u bolji život koji planiramo mijenjati iz korijena. Normalno da se ovo treba i čuvati i održavati, posijati neke ruže i vrt ovdje, djeci napraviti ljuljaške da to stvarno bude ugledno. Moja Almedina je ponos, drugi je razred i svaki dan trči kući sa peticama. Imam i dječaka kojeg sam upisala u prvi razredi on se super uklopio. Škola nas je prelijepo prihvatila jer ima dobrih ljudi. Malo ćemo raditi na tome da nam se, ako Bog da, zaposle ljudi, ja kao majka šestero djece neću moći sad, ali ne kažem da neću moći raditi", kaže Alisa.

Za izgradnju kuća izdvojeno je ukupno 237.000 KM, a dio sredstava obezbjedila je gradska uprava. Na zajednici je da romskim porodicama osim boljeg stanovanja, omogući i sigurniju egzistenciju.

"Treba povsti računa o njihovom socijalnom uključivanju, zaposlenju. Mogućnosti su i korištenje određenih grantova koje daje država preko federalnog Zavoda za zapošljavanje i pozivam poslodavce da apliciraju, koriste te grantove i zapošljavaju Rome. Imat će sigurno dobre i kvalitetne radnike, a Rome pozivam da obrazuju svoju djecu" , poručuje Dervo Sejdić, službenik Misije OSCE-a za pitanja Roma.

Gradonačelnik Muhamed Ramović ističe da podrška integraciji Roma u Goraždu neće izostati.

"Još četiri porodice u narednom periodu moramo obezbjediti, sa oko 40 članova, jer znamo u kakvim uslovima žive. Želimo da budu dio društva, troje romske djece već ide u školu, neke smo primili kroz javne radove. Sve ćemo da učinimo da ih uključimo u društvena zbivanja, jer su oni io nas i tako trebamo da se ponašamo", kazao je Ramović.