BiH
194

Goraždanski radioamater Zaim Žuga viceprvak na svjetskom takmičenju radioamatera

Piše: E. A.
(Foto: Arhiv)
Najpoznatiji goraždanski radioamater Zaim Žuga postao je viceprvak na Svjetskom takmičenju radioamatera čiju organizaciju potpisuje Američka asocijacija radioamatera. Iako je riječ o preliminarnim rezultatima, Zaim ne sumnja da može doći do promjena, jer je i do sada bilježio sjajne rezultate na sličnim takmičenjima.

Pojašnjava za Klix.ba da je "CQ WPX Contest" jedno od najznačajnijih svjetskih takmičenja na kojem je prije tačno deset godina osvojio prvo mjesto. Osvojiti ovako prestižno mjesto na takmičenju u kojem učestvuje na stotine hiljada radioamatera za njega je ogromna satisfakcija i odličan rezultat.

"Prvi je jedan Bugarin, iza mena je Čeh i bježim mu za nekih 12.000 poena, tako da će rezultati ostati na ovom nivou, jer je nemoguće da me skine sa drugog mjesta. Zaista sam sretan, prvo zbog sebe, pa ovog grada, pa i BiH jer sam prvi u svojoj zemlji. Ja uživam u ovom, ovo je moj hobi i svi koji to znaju cijeniti su mi čestitali i za mene to mnogo znači“, ispričao je za Klix.ba Zaim Žuga.

Žuga je osvojio drugo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji i to na uređaju male snage opsega do 160 metara u teškim uslovima isključivo zbog vremenskih nepogoda koje su u vrijeme takmičenja zahvatile nekoliko evropskih zemalja, između ostalih Njemačku i Francusku.

"Oprema je prilično zastarjela, iz 90-tih godina, ali sam uz pomoć prijatelja uspio podići antenske sisteme i uraditi sve što treba. A rezultat je tu. Takmičenje je zaista specifično jer u njemu učestvuju radioamateri, ma to su faktički profesionalci, kakvi amateri, i oni se takmiče iz zemalja u kojima žive, a cilj je ostvariti što više veza iz što više različitih krajeva svijeta“, pojašnjava Zaim.

Zbog velikog broja učesnika obrada podataka traje duže i zvanični rezultati se čekaju mjesecima. Zaim Žuga kojeg u krugovima radioamatera cijene zbog nebrojenih spojenih veza tokom rata i drugih zasluga na spajanju pokidanih veza u skoro nemogućim uslovima, već je jednom bio svjetski prvak.

"Bilo je to 2005.godine u jakoj konkurenciji među milion takmičara, dva puta sam bio četvrti u svijetu. Ovo je za moju Bosnu, za Goražde, za sve nas“, kaže ovaj vrhunski radioamater.