BiH
22

Goraždanski muftija Remzija ef. Pitić: Kurban-bajram je najveći dan velikog Božijeg dobra

Piše: E. A.
Goraždansko muftijstvo je zajedno sa Općinom i Vladom BPK Goražde priredilo tradicionalni bajramski prijem na terasi hotela "Behar" u Goraždu gdje su se okupili zvaničnici, privrednici, predstavnici javnog, kulturnog, društveno-političkog i vjerskog života.

Remzija efendija Pitić, muftija goraždanski, kazao je da je Kurban-bajram najveći blagdan, najveći dan velikog Božijeg dobra koje uopće imamo u vjerskoj tradiciji, našoj kulturi, našem pamćenju te da zato u bajramu imamo posebne osjećaje i obaveze.

"Mi smo ovih dana govorili na bajramskim hutbama ono što je ime samog Boga dragoga, selam, mir, ne na način kako ga obično razumijevamo, već govorimo o miru nas samih, miru koji svako od nas treba izgraditi u sebi samome i kada taj mir izgradi u sebi samome imat će taj mir i prema drugim ljudima. Naravno, da bi taj mir mogao izgraditi u sebi mora biti u miru sa Bogom dragim, a biti u miru sa Bogom jeste slušati ono što On kaže. Nažalost, u svijetu sve je manje ljudi koji nam donose mir, sve je više onih koji u naše živote, naša okruženja unose nemir. Zato bismo ovaj Bajram trebali ozvaničiti kao neku stranicu u kojoj ćemo se početi baviti izgradnjom svog vlastitog unutrašnjeg mira koji onda možemo isijavati na sve ljude oko nas i na sve oko sebe", poručio je muftija Pitić.

U goraždanskom Centru za kulturu priređen je i tradicionalni bajramski koncert simboličnog naziva "Nek mirišu avlije". Nastupili su goraždanski izvođači ilahija i sevdalinki Meliha Lila Muhović, Salko Dervišević, Almir Mirvić, Džejla i Belma Ramović, Amina Kunovac, Safet Bučo, Ahmedina Pljevljak, Lejla Žuga, Ilhana Zupčić, Anela Fejzić i Jasko Čavrk. Njihove nastupe pratio je orkestar Centra za kulturu pod rukovodstvom Elvira Mudželeta.