Ni blizu rješenja
27

Goraždanski ljekari u štrajku duže od mjesec dana, traže vanredno zasjedanje Vlade BPK

Piše: E. A.
Doktori i stomatolozi u BPK Goražde u štrajku su duže od mjesec dana. Nakon što su kategorično odbili prijedlog kantonalne vlade o povećanju plaća za 80 do 100 KM, tvrde kako nema pomaka u rješavanju sindikalnih zahtjeva. Također su apelovali na Kantonalnu vladu da održi vanrednu sjednicu o problemima u zdravstvu i da se očituju o sindikalnih zahtjevima.

"Najduže smo u štrajku u FBiH. Svi skoro kantoni koji su bili u štrajku već su sa svojim vladama potpisali kolektivne ugovore, a to se očekuje još i u Orašju. Nažalost mi ni nakon pregovora na koje smo čekali 14 dana nismo dobili konkretnu ponudu satnice i povećanje etapno kako smo tražili od vlade. Tražimo da vlada vanredno zasjeda i riješi ovaj naš problem na zadovoljstvo i pacijenata i nas doktora u ovom kantonu", izjavio je Fahrudin Balijagić, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije.

U Sindikata ističu kako su oni ponudili izvodljiva i prihvatljiva riješenja.

"Vladi smo predložili satnicu koju smo spustili i postepeno povećanje naših koeficijenta. Nešto slično što su i drugi kantoni u Federaciji uradili. Fleksibilni smo onoliko koliko su i drugi bili pa čak i više od toga. Nikad još nismo dobili dogovor na konkretnu ponudu", kaže Balijagić.

U Vladi BPK Goražde kažu kako je ponuda sindikatima maksimum koji u ovom trenutku mogu ispuniti.

"U suštini plata jednog ljekara na nivou mjeseca bi se se povećala u iznosu od 80 do 100 KM, što se tiče ostalih uposlenika u zdravstvu to je od 30 do 50 KM mjesečno, na nivou godine to je preko 1.000 KM za ljekare, a za ostale povećanje blizu prosječne plaće u kantonu. Ta priča još nije završena, ali to je jedan okvir koji smo u ovom trenutku na nivou raspoloživih finansijskih sredstava nastojali iznaći", kaže Emir Oković, premijer BPK Goražde.

Dodaje kako je siguran da će pregovori biti nastavljeni.

U Sindikatu doktora medicine i stomatologije nadaju se kako će Vlada BPK početkom iduće sedmice zasjedati i zauzeti stav o sindikalnim zahtjevima. U suprotnom, ističu, kako će tražiti vanredno zasijedanje Skupštine BPK kako bi se očitovala o problemima u zdravstvu i ponudila rješenja za izlazak iz trenutne situacije.