Dan državnosti
476

Goraždanski antifašisti upozorili na historijske apsurde, a srednjoškolci se sjetili Tita

E. A.
Goraždanski antifašisti poručili su da obilježavanje 76. godišnjice ZAVNOBIH-a i Drugog zasjedanja AVNOJ-a kao i sam pečat džavnosti nose i pečat 74 godine od pobjede nad fašizmom, ali i složenih i neizvijesnih prilika u samoj BiH iz koje stanovnici stalno odlaze.

Dan državnosti BIH na svoj način obilježili su učenici goraždanske osnovne škole ''Husein ef. Đozo'' obučeni u boje zastave BIH dok su srednjoškolci, članovi dramsko – recitatorske i historijske sekcije dočarali dešavanja iz novembra 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić gradu.

Kroz originalnu kostimografiju ukazali su na važnost ovog datuma, povezujući ZAVNOBiH I Kulina bana, govoreći stihove Maka Dizdara, pjevajući o ljubavi prema BiH. Na sceni Centra za kulturu u jednom trenutku se našao i Josip Broz Tito, dočekan pozdravom "Smrt fašizmu druže Tito".

Inače, Bosansko-podrinjski kanton je danima u znaku velikog državnog praznika. Obilježen je i u Prači, Ustikolini i Goraždu polaganjem cvijeća na partizanskim spomen obilježjima, "Šehidskoj kapiji" i spomeniku poginuloj djeci Goražda, te mezarju u Kolijevkama.

U sali Centra za kulturu priređena je svečana akademija na kojoj se između ostalih obratio I Stjepan Kljujić, član ratnog Predsjedništva Republike BIH.

"U vremenu u kojem živimo gdje je trend iseljavanja sve izraženiji i u kojoj stanovnici sve teže žive, šutnja i pasivno posmatranje znak su saučesništva i daljnjeg sunovrata, a to antifašistima nikada nije bila opcija. Živimo u vremenu u kojem je Partizanski pokret obezvrijeđen, Tito se proglašava zločincem, pa su i naše organizacije i nama slični postali polulegalne organizacije s kojima nije dobro imati posla. I o tomu se šuti. Balkan je bio i ostao specifičan geopolitički prostor u kojem su povijesni apsurdi bili veći i nerazumljiviji nego na drugim prostorima. Po skromnom sudu svijeta, Balkan odnosno BIH je još jedna bomba. Stoga moramo složno dignuti glas za našu državu BiH bez entiteta i diskriminatorskog Ustava. Dan državnosti BIH je prilika da kažemo da su tolerancija i zajedništvo naša budućnost", poručili su goraždanski antifašisti.

Također, poručeno je da je obilježavanje Dana državnosti prilika sjetiti se svih vrijednosti borbe za ljudska prava i prava djece, borbe protiv fašizma, borbe za slobodu, te značaju državnosti naše jedine domovine koja je već treću deceniju na udaru nacional –fašističkih agresorskih politika unutra i iz okruženja.

"To je prilika da se sjetimo jedinog delegata ZAVNOBIH-a iz istočne Bosne Steva Helete, ali i legendarnog komandanta Zaima Imamovića, kao i drugih branitelja Armije BiH palih za slobodu države Bosne i Hercegovine u posljednjem ratu", poručili su danas.