BiH
24

Goraždani gosti konferencije Udruženja mladih Francuske

Piše: E. A.
Članovi Udruženja mladih "Grad“, Građanska afirmacija društva iz Goražda zajedno sa mladima iz Palestine, Tunisa, Grčke, Njemačke i Francuske učestvovali su u Internacionalnom kampu u Saint Brieucu te konferenciji nevladinih organizacija Francuske u Strasbourgu. Goraždani već tradicionalno učestvuju na ovakvim kampovima, a iskustva su, prema riječima Amara Imamovića, jednog od učesnika, itekako značajana.

"Ova posjeta je rezultat dugogodišnje saradnje sa našim prijateljima iz Francuske i mi smo na njihov poziv vrlo rado došli u Francusku i postali dio jednog veoma važnog projekta. Bila je to kombinacija upoznavanja, druženja, ali i zanimljivih radionica. Kroz te radionice smo razgovarali s našim vršnjacima iz drugih zemalja i pokušali prepoznati položaj mladih u sadašnjosti i perspektivu za mlade u budućnosti. Pored radionica, veliku pažnju smo posvetili prezentovanju svoje zemlje i upoznavanju o situaciji u drugim zemljama“, ispričao je Imamović za Klix.ba.

On dodaje da su poseban utisak na njega i druge učesnike ostavili mladi ljudi iz Palestine.

"Govorili su o situaciji u Palestini. To je bila prezentacija koja je na sve nas ostavila veliki utisak. Mnoge strašne stvari se svakodnevno događaju našim prijateljima iz Palestine“, kaže Imamović.

Nakon Sant Brieuca, uslijedilo je putovanje u Strasbourg, glavni grad Evropske unije gdje su bili gosti konferencije Udruženja mladih Francuske.

"Učestvovali smo u velikom broju radionica koje su se održavale u Parlamentu EU i Vijeću Evrope. Sa mladima iz Francuske smo razgovarali o perspektivi mladih. I tu smo zaključili da mladi iz Francuske i zemalja EU imaju mnogo više šanse za bolju budućnost. Pored toga, uvidjeli smo da je odnos zemalja EU prema mladima na mnogo boljem nivou nego u Bosni i Hercegovini. Primjer za to koliko države EU brinu o mladima je i to što su za ovu konferenciju ustupili prostorije Parlamenta Evropske Unije i Vijeća Evrope. Tako smo mi mladi iz Bosne i Hercegovine, iz Goražda, imali priliku prisustvovati i učestvovati u velikom broju diskusija u institucijama koje su na visokom nivou i od visoke važnosti za EU, a u Bosni i Hercegovini i našoj lokalnoj zajednici nemamo skoro nikakve mogućnosti da učestvujemo u razgovorima i donošenju odluka koje se tiču nas samih“, ističe Amar Imamović.

Svoja će iskustva, kaže, nastojati podjeliti sa drugim mladim ljudima kroz različite radionice i predavanja koja planiraju.

"Posjetu Strasbourgu smo iskoristili da ispred zgrade Suda za ljudska prava pošaljemo poruku i pokažemo da prepoznajemo probleme s kojim se svakodnevno srećemo, a to je problem nepotizma i zapošljavanja podobnih. Tako smo poslali poruku sa malim brojem slova, a velikom težinom. Time hoćemo pokazati da mi postojimo i da nas ne zanimaju 'sitne stvari' koje nam 'prodaju' pod kapitalne investicije. Jer, ipak, mi smo ti koji se borimo i koji će se boriti za budućnost, našu budućnost“, poručuje Imamović.