{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Goraždani gosti konferencije Udruženja mladih Francuske

2.11.2015. u 14:27
24
2
Goraždani gosti konferencije Udruženja mladih Francuske
24
Članovi Udruženja mladih "Grad“, Građanska afirmacija društva iz Goražda zajedno sa mladima iz Palestine, Tunisa, Grčke, Njemačke i Francuske učestvovali su u Internacionalnom kampu u Saint Brieucu te konferenciji nevladinih organizacija Francuske u Strasbourgu. Goraždani već tradicionalno učestvuju na ovakvim kampovima, a iskustva su, prema riječima Amara Imamovića, jednog od učesnika, itekako značajana.
"Ova posjeta je rezultat dugogodišnje saradnje sa našim prijateljima iz Francuske i mi smo na njihov poziv vrlo rado došli u Francusku i postali dio jednog veoma važnog projekta. Bila je to kombinacija upoznavanja, druženja, ali i zanimljivih radionica. Kroz te radionice smo razgovarali s našim vršnjacima iz drugih zemalja i pokušali prepoznati položaj mladih u sadašnjosti i perspektivu za mlade u budućnosti. Pored radionica, veliku pažnju smo posvetili prezentovanju svoje zemlje i upoznavanju o situaciji u drugim zemljama“, ispričao je Imamović za Klix.ba.

On dodaje da su poseban utisak na njega i druge učesnike ostavili mladi ljudi iz Palestine.

"Govorili su o situaciji u Palestini. To je bila prezentacija koja je na sve nas ostavila veliki utisak. Mnoge strašne stvari se svakodnevno događaju našim prijateljima iz Palestine“, kaže Imamović.

Nakon Sant Brieuca, uslijedilo je putovanje u Strasbourg, glavni grad Evropske unije gdje su bili gosti konferencije Udruženja mladih Francuske.

"Učestvovali smo u velikom broju radionica koje su se održavale u Parlamentu EU i Vijeću Evrope. Sa mladima iz Francuske smo razgovarali o perspektivi mladih. I tu smo zaključili da mladi iz Francuske i zemalja EU imaju mnogo više šanse za bolju budućnost. Pored toga, uvidjeli smo da je odnos zemalja EU prema mladima na mnogo boljem nivou nego u Bosni i Hercegovini. Primjer za to koliko države EU brinu o mladima je i to što su za ovu konferenciju ustupili prostorije Parlamenta Evropske Unije i Vijeća Evrope. Tako smo mi mladi iz Bosne i Hercegovine, iz Goražda, imali priliku prisustvovati i učestvovati u velikom broju diskusija u institucijama koje su na visokom nivou i od visoke važnosti za EU, a u Bosni i Hercegovini i našoj lokalnoj zajednici nemamo skoro nikakve mogućnosti da učestvujemo u razgovorima i donošenju odluka koje se tiču nas samih“, ističe Amar Imamović.

Svoja će iskustva, kaže, nastojati podjeliti sa drugim mladim ljudima kroz različite radionice i predavanja koja planiraju.

"Posjetu Strasbourgu smo iskoristili da ispred zgrade Suda za ljudska prava pošaljemo poruku i pokažemo da prepoznajemo probleme s kojim se svakodnevno srećemo, a to je problem nepotizma i zapošljavanja podobnih. Tako smo poslali poruku sa malim brojem slova, a velikom težinom. Time hoćemo pokazati da mi postojimo i da nas ne zanimaju 'sitne stvari' koje nam 'prodaju' pod kapitalne investicije. Jer, ipak, mi smo ti koji se borimo i koji će se boriti za budućnost, našu budućnost“, poručuje Imamović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: