{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Goranci-Brkić: Poštovati žrtve rata bez obzira na etničko porijeklo

F
28.9.2012. u 12:32
0
0
Goranci-Brkić: Poštovati žrtve rata bez obzira na etničko porijeklo
0
Goranci-Brkić: Poštovati žrtve rata bez obzira na etničko porijeklo
Na poziv organizacije "Impunity Watch" iz Holandije i Mirovnog instituta iz Kambodže, Nansen dijalog centar Sarajevo (NDC) učestvovao je na Međunarodnoj konferenciji "Prekidanje šutnje: Forum o međunarodnim inicijativama sjećanja", koja se održava u Phnom Penhu, Kambodža, od 25 do 29. septembra.
Generalna menadžerica Nansen dijalog centra Sarajevo Ljuljjeta Goranci-Brkić u izlaganju je predstavila iskustva Centra kao nevladine organizacije koja u BiH pruža ljudima različitih političkih, etničkih i religijskih opredjeljenja neutralan prostor za dijalog i podržava kulturu sjećanja.

Istakla je da razgovarajući o greškama koje su napravljene u prošlosti nastoji se osigurati sigurna budućnost u kojoj se neće ponoviti oružani konflikt.

"Sjećanje na žrtve se gradi na način na koji se poštuju svi stradali bez obzira na etničko porijeklo, pri tome izbjegavajući stigmatizaciju drugih i drugačijih. Ovakav pristup osigurava odbranu od moguće politizacije žrtava i takve vrste zloupotrebe", kazala je Goranci-Brkić.

Posebno je naglasila da kultura sjećanja jeste proces koji putem dijaloga vodi ka pomirenju i integraciji svih građana Bosne i Hercegovine u jedinstveno demokratsko, funkcionalno društvo koje osigurava sva prava i prostor za sve svoje građane.

"NDC Sarajevo, zajedno sa svojim partnerima u BiH doprinosi izgradnji zdravih međuljudskih odnosa koje krasi poštovanje i međusobno uvažavanje", istakla je Goranci-Brkić.

Tokom konferencije predstavljena su istraživanja provedena u svijetu u vezi s ovom temom te diskutovano o sjećanju, tranzicionoj pravdi i političkim preporukama, kulturi šutnje i nekažnjivosti i utjecaju sjećanja, saopćeno je iz Nansen dijalog centra Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: