{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Goranci-Brkić: Poštovati žrtve rata bez obzira na etničko porijeklo

F
28.9.2012. u 12:32
0
0
Goranci-Brkić: Poštovati žrtve rata bez obzira na etničko porijeklo
0
Goranci-Brkić: Poštovati žrtve rata bez obzira na etničko porijeklo
Na poziv organizacije "Impunity Watch" iz Holandije i Mirovnog instituta iz Kambodže, Nansen dijalog centar Sarajevo (NDC) učestvovao je na Međunarodnoj konferenciji "Prekidanje šutnje: Forum o međunarodnim inicijativama sjećanja", koja se održava u Phnom Penhu, Kambodža, od 25 do 29. septembra.
Generalna menadžerica Nansen dijalog centra Sarajevo Ljuljjeta Goranci-Brkić u izlaganju je predstavila iskustva Centra kao nevladine organizacije koja u BiH pruža ljudima različitih političkih, etničkih i religijskih opredjeljenja neutralan prostor za dijalog i podržava kulturu sjećanja.

Istakla je da razgovarajući o greškama koje su napravljene u prošlosti nastoji se osigurati sigurna budućnost u kojoj se neće ponoviti oružani konflikt.

"Sjećanje na žrtve se gradi na način na koji se poštuju svi stradali bez obzira na etničko porijeklo, pri tome izbjegavajući stigmatizaciju drugih i drugačijih. Ovakav pristup osigurava odbranu od moguće politizacije žrtava i takve vrste zloupotrebe", kazala je Goranci-Brkić.

Posebno je naglasila da kultura sjećanja jeste proces koji putem dijaloga vodi ka pomirenju i integraciji svih građana Bosne i Hercegovine u jedinstveno demokratsko, funkcionalno društvo koje osigurava sva prava i prostor za sve svoje građane.

"NDC Sarajevo, zajedno sa svojim partnerima u BiH doprinosi izgradnji zdravih međuljudskih odnosa koje krasi poštovanje i međusobno uvažavanje", istakla je Goranci-Brkić.

Tokom konferencije predstavljena su istraživanja provedena u svijetu u vezi s ovom temom te diskutovano o sjećanju, tranzicionoj pravdi i političkim preporukama, kulturi šutnje i nekažnjivosti i utjecaju sjećanja, saopćeno je iz Nansen dijalog centra Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: