Drugostepena presuda
22

Goran Salihović ostaje na mjestu tužioca Tužilaštva BiH, odbačena njegova žalba

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Drugostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH potvrdila je odluku prvostepene komisije u disciplinskom predmetu koji se vodio protiv Gorana Salihovića kada je smijenjen s mjesta glavnog državnog tužioca. Njegova žalba odbačena je kao neosnovana te Salihović ostaje na mjestu tužioca.

Drugostepena komisija potvrdila je odluku kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost tuženog za disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 23. Zakona o VSTV-u BiH: "Bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva" i člana 57. tačka 19. Zakona o VSTV-u BiH: "namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća".

Potvrđena je izrečena disciplinska mjera kojom se Salihović s mjesta glavnog tužioca premješta na mjesto tužioca.

Potvrdili su i da tuženom nije utvrđena disciplinska odgovornost za disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 11. Zakona o VSTV-u BiH: "omogućavanje vršenja dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene" i člana 57. tačka 12. Zakona o VSTV-u BiH: "miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti".

Salihović je suspendovan u septembru prošle godine, a s funkcije glavnog tužioca Tužilaštva BiH smijenjen je 21. jula ove godine.