BiH
32

Goran Kovačević novi predsjednik Udruženja "Prijatelji BH"

Klix.ba
Jusuf Pušina i Goran Kovačević
Jusuf Pušina i Goran Kovačević
Profesor sarajevskog Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Goran Kovačević novi je predsjednik Udruženja "Prijatelji BH", saopćeno je danas na konferenciji za medije u Sarajevu

Kovačević je na ovoj funkciji zamijenio dosadašnjeg predsjednika, bivšeg bh. diplomatu Jusufa Pušinu.

Osnovano 2013. godine Udruženje je vrlo brzo izraslo u jedno od vodećih udruženja koje promoviše resurse Bosne i Hercegovine u zemlji i inostranstvu, ali ukazuje i na propuste u državi, sve s ciljem da se podigne standard svih građana Bosne i Hercegovine.

Udruženje je dalo veliki doprinos naročito tokom majskih poplava prošle godine, kada je pomoglo u zbrinjavaju velikog broja ugroženog stanovništva širom BiH.

Kovačević je rekao kako će Udruženje pod njegovim rukovodstvom nastaviti okupljati kritičnu masu ljudi koji žele pozitivne pomjene u Bosni i Hercegovini, a takvih, u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, itekako ima.

"Nastojat ćemo političare uvjeriti da preuzmu odgovornost za vlastite postupke i da odgovaraju za nerad, da predstavnici izvršne vlasti provode zakone prema svim građanima na isti način, da vjerski službenici prestanu služiti političarima već Bogu, da tužioci i sudije ne zataškavaju kriminal, te da mediji prenose samo istinu", rekao je Kovačević.

Dodao je da je istina najvažniji faktor jednog naroda, pa je zbog toga možda i najviše treba promicati.

"Ako želite uništiti jedan narod, onda mu samo uskratite pravo na istinu", rekao je Kovačević.

Rekao je da prijatelji okupljeni oko Udruženja uz sve žele i državu u kojoj bh. građane neće hapsiti bjelosvjetski nasilnici, zemlju gdje će se političari bojati naroda, društvo u kojem policija služi narodu...

Jedan od prijatelja Udruženja koji je govorio na današnjoj konferenciji za medije je i bh. književnik Abdulah Sidran. Rekao je da ga je multinacionalnost Udruženja najviše privukla ovom projektu u kojem je od prvog dana.

"Naš narod ne zaslužuje okove, ali okovi su jedino što mu se nudi", rekao je Sidran.

Dodao je da ga ipak raduje to što se u društvu dešavaju određeni pozitivni procesi, kao što je Udruženje "Prijatelji BH", ali i to što su se prije nekoliko dana četvorica poslanika u Parlamentu Bosne i Hercegovine suprotstavila zvaničnoj politici matične stranke i pokazali da ne žele iznevjeriti glasače koji su im dali povjerenje.