Sjećanje na juli 1995.
0

VIDEO / Gorak život dječaka koji je od Mladića uzeo čokoladu

Sarajevo-x.com
Video snimljen u julu 1995. godine, na kojem dječak u Srebrenici uzima čokoladu od tadašnjeg generala srpske vojske Ratka Mladića, šokirao je i zgrozio cijeli svijet jer su samo nekoliko sati poslije u tom gradu počela najmasovnija ubistva u Evropi od holokausta. U genocidu u Srebrenici ubijeno je više od 8.000 dječaka i muškaraca, a među njima je bio i otac tada snimljenog 12-godišnjaka Izudina Alića.

Izudin je danas 28-godišnji fizički radnik. Trećeg juna na televiziji je ponovo vidio muškarca odgovornog za smrt njegovog oca. Mladić se nakon 16 godina skrivanja od pravde u petak pojavio pred sudijama Haškog tribunala, gdje će mu se suditi za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Alić se, gledajući početak suđenja, prisjetio događaja iz djetinjstva. Za Radio Slobodna Evropa ispričao je kako je došao u Potočare sa majkom, djedom, dvojicom braće i sestrom.

"Išao sam s djecom i tu su se dijelile čokoladice. Dao mi je čokoladicu i pomilovao me po licu, ali nisam tog čovjeka poznavao. Pitao me kako se zovem. Ja sam rekao Izudin i on mi je dao čokoladicu i ja sam tu čokoladicu pojeo, k'o dijete. Nisam ništa znao", ispričao je Alić.

Tek kad je odrastao shvatio je ko je ustvari general Mladić, čovjek odgovoran za smrt njegovog oca, rođaka, prijatelja i komšija.

Izudin je iz Potočara prebačen u Kladanj, a potom je godinama živio po neuslovnim kolektivnim centrima u okolini Tuzle. Nakon toga se vratio u svoje selo, gdje povremeno radi kao fizički radnik na građevini. Kaže da su sela prazna, da nema komšija, da su pobijeni. Često ode u Memorijalni centar Potočari da ocu i svima koji su tu ukopani prouči Fatihu.

"Vidite koliko je ovdje pokopano Bošnjaka. Ne volim nikako ni da se prisjećam tog dana kad je bio genocid. I ja sam možda mogao da budem ovdje, ali sreća da sam ostao živ. Hvala Bogu", kaže Izudin.

Za Mladića kaže da zaslužuje smrtnu kaznu.