BiH
21

Gojer: Tomislav Nikolić je napravio brantovski gest

Piše: E. G.
Gradimir Gojer i Admiral Mahić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Gradimir Gojer i Admiral Mahić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Potpredsjednik Stranke za BiH Gradimir Gojer je ocijenio kako je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić napravio brantovski gest kada je kazao da kleči i izvinjava se za ono što su napravili njegovi sunarodnjaci u proteklom ratu.

"Sada taj čovjek doživljava da ga u teokratskom maniru jedan vladika opominje da to ne smije činiti. Vrlo često sam isticao da je Srpska pravoslavna crkva napravila pravi potez kada je vladiku Grigorija dovela u Mostar, sada moram reći da nije nimalo umno ovo što danas Grigorije radi u ime SPC i proziva državnika jedne države koji je načinio brantovski gest", kazao je Gojer danas na konferenciji za medije.

Podsjetimo, nakon intervjua za BHT1, u kojem se Nikolić izvinio za zločine koje su počinili pripadnici srpskog naroda nad ostalima u BiH, a naročito za zločine u Srebrenici, vladika Grigorije mu je zbog toga uputio kritike također javno gostujući na B92.

Stranci za BiH se priključilo i nekoliko novih članova, umjetnika iz nekoliko BiH gradova. To ima poseban značaj u vrijeme kada se u BiH zatvaraju institucije kulture, kazao je Gojer.

"Kod nas je kultura jednostavno ugašena zbog nerada Federalnog ministarstva kulture i državnog ministarstva civilnih poslova te njihovog odnosa prema kulturi naroda i građana BiH. U takvoj situaciji grupa književnika je prepoznala SBiH kao nadu za spas države BiH", kazao je Gojer.

Stranci za BiH su se priključili pisci Admiral Mahić iz Sarajeva, Dragan Mučibabić iz Viteza i Žarko Milenić iz Brčkog.

"Posebno želim čestitati našim kolegama iz Brčkog, koji su dobili tako prestižnog književnika u svoje redove", dodao je Gojer.

"Druženje sa članovima Stranke za BiH, posebno sa Gojerom, dalo mi je povoda da mislim o kulturalnim akcijama unutar te stranke. Dekultivacija BiH je jedan od glavnih korijena krize u društvu, kao primarno kulturološke krize", kazao je Mahić.