24 godine
499

Godišnjica zločina u Ahmićima: Molimo komšije da nam kažu gdje su naši najmiliji

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Učenjem Jasina i obilaskom šehidskog mezarja u Vitezu danas je počeo program obilježavanja 24. godišnjice od stradanja 116 mještana Ahmića u sklopu akcije HVO-a "48 sati pepela i dima".

Na šehidskom mezarju u Vitezu okupili su se članovi porodica stradalih gdje su se prisjetili svojih najdražih. Kiša, tišina i učenje Kur'ana čuli su se na šehidskom mezarju dok su pristizali članovi porodica, ali i gosti iz cijele BiH na obilježavanje godišnjice zločina u Ahmićima.

Predsjednik Udruženja građana "16. april" Elvedin Kermo je na današnji kršćanski praznik zamolio komšije da im kažu gdje im se nalazi 29 ubijenih, još nepronađenih, civila iz Ahmića.

"Borimo se kulturom pamćenja da pobijedimo i borimo se za istinu da se dogodio zločin gdje je ubijeno 116 nevinih civila. U Ahmićima nije bila nijedna vojna formacija, a i ove godine našim komšijama na njihov praznik šaljemo poruku da nam pomognu da pronađemo naše najmilije ako imaju imalo ljudske i kršćanske svijesti", poručio je Kermo.

Na šehidskom mezarju u Ahmićima danas je bilo dosta mladih članova porodica ubijenih koje su roditelji, nane ili dede doveli do mezara. Ističu kako ih boli što djeca ne razumiju i što im ne mogu još uvijek ispričati istinu i objasniti gdje su drugi članovi porodica za kojima tragaju 24 godine.

Tijelo Fate Pezer identifikovano je prošle godine u Visokom nakon što je ekshumirano iz mjesta Gaćice kod Viteza. Fatin sin Nevzudin danas zna gdje će doći i proučiti fatihu.

"Teško je svake godine dočekati 16. april, a nakon 23 godine, kada sam obolio nadajući se, pronašli smo tijelo i obavili dženazu. Ja nisam bio u Ahmićima za vrijeme tog napada, bio sam u Starom Vitezu, tako da smo bar pola godine pokušali pronaći jedni druge", izjavio je Nevzudin te dodao da mu je ubijeno oko 15 bližih članova porodice.

Članovima porodica 29 ubijenih, za kojima se još traga je poručio da ne gube nadu.

"I ja sam mislio da nikada neću pronaći majku, ali pronašao sam je i sada znam gdje ću doći i proučiti fatihu. Pronaći ćemo ih sve ako Bog da", dodao je Nevzudin.

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović danas je prisustvovala obilježavanju 24. godišnjice stradanja civila u Ahmićima, gdje je istakla da se treba graditi suživot, ali i čuvati historija.

"Ne smijemo zaboraviti, trebamo im poručiti fatihu i moliti Boga da im podari dženet. Moramo se okrenuti budućnosti, bez obzira na sve dešavanja u prošlosti. Trebamo nositi poruke, a graditi suživot na bazi naših iskustava. Ovo je naša tradicija koju moramo njegovati, najprije generacije koje su bile svjedoci tih dešavanja, a to moramo prenijeti na buduće generacije", kazala je Mahmutbegović.

Nakon učenja odlomka iz Kur'ana u džamiji u Starom Vitezu, program je nastavljen u džamiji u Ahmićima.