Sjećanje
53

Godišnjica smrti: Proteći će još dosta vode kroz Zenicu dok se rodi novi Husejin Smajlović

Piše: E. M.
(Foto: Klix.ba)
U hotelu Zenica večeras su se članovi porodice, političari, poslovni partneri, predstavnici Zeničko-dobojskog kantona i gradske uprave prisjetili bivšeg gradonačelnika Zenice Husejina Smajlovića povodom prve godišnjice od njegove iznenadne smrti.

Večerašnji skup sjećanja na Husejina Smajlovića počeo je učenjem odlomaka iz Kur'ana nakon čega su za govornicom izrečene riječi sjećanja na lik i djelo bivšeg gradonačelnika Zenice.

Povjerenik Stranke demokratske akcije Zenica Nezir Pivić je istakao kako je Zenica za 12 godina vodstva Husejina Smajlovića doživjela 12 godina progresa.

"Ovaj entuzijazam se može vidjeti samo u rijetkim mjestima. Porodico Smajlović ponosno i uzdignute glave koaračajte Zenicom koju je Husejin Smajlović učinio boljm i ljepšim mjestom za život", izjavio je Pivić.

Ispred Gradske uprave Zenica govorio je dugogodišnji Smajlovićev saradnik Mirsad Heleg.

"Ono sto je za njega bilo karakteristično jeste da nikad nije ostavljao poslove za sutra već ih je uvijek radio danas i u ovom trenutku. Podsjećao me na ratne komandante koji je svoje ljude vodio u bitku i bio prvi u svemu. Od nas je tražio da maksimalno koristimo naše vrijeme, da budemo racionalni i uvijek najbrži u svemu što smo radili", izjavio je Heleg te dodao:

"Nije štedio ni sebe ni nas. Radio je na poseban način, a u nekim poslovima nije bilo radnih sati i dana."

Za govornicom su anegdote o Smajloviću još ispričali i Muhamed Begagić, Mirsad Čizmo te premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević.

"Danas postajemo svjesni šta nam je značio kao čovjek i gradonačelnik. Meni i nama nedostaje kao prijatelj i saradnik. Zenica nakon njega nije ista, proteći će još dosta vode našom Zenicom dok se u Zenici rodi novi Husejin Smajlović. Borimo se i radimo da naš grad i domovina budu bolji zbog nas. Budimo bolji ljudi, patrioti i ne štedimo se u činjenju dobra", izjavio je Galijašević.

Na narednoj sjednici pred vijećnicima Gradskog vijeća Zenica jedna od tačaka dnevnog reda bit će i prijedlog da Gradska arena u Zenici nosi ime bivšeg gradonačelnika Zenice Husejina Smajlovića.