BiH
38

Godišnjica Pofalićke bitke: Sjećanje na poginule, marš i lovački grah

Piše: A. P.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na mezarjima i grobljima u općini Novo Sarajevo jutros je počelo obilježavanje godišnjice Pofalićke bitke i dan ove općine.

Organizovan je marš Velešićko-pofalićkog odreda, na kojem su učestvovali i nekadašnji komandanti i borci učesnici Pofalićke bitke, koji su prošli putem od Srednje saobraćajne škole do Mjesne zajednice Pofalići II, upravo onuda kuda su 1992. godine išli na bedem odbrane grada Sarajeva.

Centralna manifestacija na platou ove mjesne zajednice počela je polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje, te nastavljena prigodnim govorima i obraćanjem načelnika Nedžada Koldže, koji je istakao kako je važno da "svake godine odamo počast svim šehidima i poginulim borcima, s ciljem da se ne zaboravi istina koju baštinimo, a naša borba za istinom je nešto gdje ne smijemo posustati".

Elvir Gušo, dijete šehida, ispričao je svoju priču o tome kako je u ratu izgubio oca, nakon čega su predstavnici Foruma djece šehida i poginulih boraca Novo Sarajevo iščitali imena svih šehida i poginulih boraca ovog mjesnog područja.

Hor OŠ Pofalići otpjevao je pjesme "Jedna si, jedina" i "Samo da rata ne bude", a potom je upriličen svečani doček učesnika marša, te su dodijeljene diplome pobjednicima prethodno završenog malonogometnog turnira.

Novčane nagrade i zahvalnice primila su i devetorica mladića, stanovnika Pofalića koji su vatrogascima pomogli da 21. aprila ove godine ugase požar na brdu Hum. Promovisana je i knjiga "Ljeto '92.", čiji primjerci su podijeljeni učesnicima, a o knjizi je govorio recenzent Dervo Harbinja.

U nastavku druženja uslijedio je nastavak kulturno-umjetničkog programa, a kao i svake godine, i ove je služen lovački grah - poklon tete Zilhe Šete, upravnice Narodne kuhinje Stari Grad. Prisutni su se mogli počastiti i kafom koja je služena u velikoj džezvi.

Svečana sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo na kojoj će biti dodijeljene Zlatna i Srebrna plaketa Općine počela je u 17 sati.