Dan reintegracije
29

Na Grbavici otkrivena spomen-ploča u znak sjećanja na stradale u ratu

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U sklopu obilježavanja Dana reintegracije naselja Grbavica, Vraca i Kovačići danas je ispred Šoping-centra na Grbavici otkrivena spomen-ploča u znak sjećanja na ubijene i preživjele logoraše, građane Sarajeva koji su bili zatočeni na okupiranom dijelu općine Novo Sarajevo u periodu 1992. - 1995., tokom agresije na BiH.

U prisustvu predstavnika općinskih vlasti i udruženja logoraša, te boračkih udruženja i članova njihovih porodica, učenika novosarajevskih škola i građana, spomen-ploču su na simboličan način otkrili općinski načelnik Novog Sarajeva Nedžad Koldžo, predsjednik Udruženja logoraša općine Novo Sarajevo Islam Zulović i Almin Đelilović, predsjednik Kantonalnog udruženja logoraša Sarajevo.

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast ubijenim logorašima i građanima Sarajeva.

Obraćajući se prisutnima, Đelilović, Zulović i Koldžo potcrtali su obavezu njegovanja sjećanja na stradale sugrađane kako se tako što više nikome i nikada ne bi ponovilo.

Pod sloganom "Da se ne zaboravi - da se ne ponovi", naglasili su kako mjesta poput ovog nose trajnu opomenu za generacije koje dolaze kako bi se istina o onome što se događalo sačuvala, a mlađi naraštaji učili trajnim ljudskim i civilizacijskim vrijednostima.

Poručili su, istovremeno, da otkrivena spomen-ploča treba biti mjesto koje potiče na razmišljanje, učenje i istraživanje, te mjesto izgrađivanja ličnog stava i aktivnog otpora prema zlu i zločinu, uključujući i istrajavanje na procesuiranju i kažnjavanju onih koji su odgovorni za počinjena zlodjela.

Otkrivanju spomen-ploče prethodio je obilazak i polaganje cvijeća na mostu Suade Dilberović i Olge Sučić, šehidskom mezarju Kovači, spomen-obilježjima Gornji Kovačići i Grbavica, te spomen-parku Vraca.

Planirano je, također, da se večeras u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo održi svečana sjednica savjeta mjesnih zajednica Grbavica I i II, Kovačići, Gornji Kovačići i Vraca, uz prigodan kulturno-zabavni program.

U sklopu obilježavanja Dana reintegracije novosarajevskih naselja organizirana su tradicionalna sportska takmičenja, kao i takmičenje učenika u izradi likovnih i literarnih radova, te akcija uređenja naselja.