BiH
265

Godišnjica masakra nad 43 Sarajlija: Da se zlo nikada ne zaboravi i ne ponovi

Piše: Er. M.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na mjesto masakra u ulici Mula Mustafe Bašeskije do broja 64, kod sjevernog ulaza u Gradsku tržnicu, položeno je cvijeće u znak sjećanja na 43 ubijenih Sarajlija. Nijedan član Predsjedništva BiH, isto kao ni državni i entitetski premijeri, a ni predsjednici političkih stranaka nisu lično odali počast žrtvama.

Tragično stradale Sarajlije su 28. augusta 1995. godine poginuli od pet granata ispaljenih sa agresorskih položaja u Lukavici. Tog dana ranjene su 84 osobe.

UNPROFOR je nakon napada saopćio kako nije poznato ko je ispalio granate, ali je 1999. godine Vijeću sigurnosti UN-a predao izvještaj u kojem je precizirano da je za napad odgovorna Vojska Republike Srpske.

Nakon drugog masakra na sarajevskoj Tržnici NATO snage izvele su zračne udare na položaje Vojske Republike Srpske pod nazivom "Operacija namjerna sila".

Na skupu, na kojem su se okupili građani Sarajeva te predstavnici Kantona i Grada Sarajeva, položeno je cvijeće, proučena Fatiha i održana minuta šutnje u znak sjećanja na poginule.

Ovogodišnjem obilježavanju godišnjice masakra nije prisustvovao nijedan član Predsjedništva BiH isto kao ni premijeri države i entiteta, a ni predsjednici političkih stranaka.

U ime bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović i potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića, cvijeće su položili njihovi saradnici.

Sigurni smo da bi sva bosanskohercegovačka politička elita, bošnjački i probosanski orijentisana, prisustvovala današnjem obilježavanju tragičnog stradanja da je kojim slučajem 2015. godina izborna godina.

Ceremonija obilježavanja je kasnila, što je izazvalo revolt okupljenih građana koji su organizatore pitali zašto kasni obilježavanje s obzirom na to da je granata pala tačno u 11 sati i ko se to od političara čeka.

Ubrzo nakon toga stigao je premijer Vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konaković koji je zajedno s delegacijom položio cvijeće u znak sjećanja na 43 ubijenih Sarajlija.

Senida Karović kazala je da se danas sjećamo nevino stradalih građana, te da oni koji su preživjeli trebaju svjedočiti o tome kako se zlo ne bi zaboravilo i ponovilo.

"Prošlo je 20. godina od kada se krv ledila u žilama nad slikama masakriranih Sarajlija, koje su obišle cijeli svijet. Zločin koji je učinjen ne treba biti zaboravljen. Svi zločinci moraju biti kažnjeni kako bi pravda bila zadovoljena", kazala je Karović.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva od 1992. do 1995. godine, rekao je da je današnji dan jedan od najtužnijih dana u historiji grada Sarajeva s obzirom na to da su na današnji dan stradali brojni civili. 

Tomislav Šandrek jedna je od žrtava stravičnog masakra u ulici Mula Mustafe Bašeskije. Kako ističe, tog dana bio je na pijaci Markale. Nekoliko minuta prije nego će pasti granata krenuo je da vidi svoje tri kćerke u Katoličkom školskom centru.

"Kada sam prelazio ulicu prema Tržnici pala je granata. Imam tri ožiljka, oko mene je sve letjelo, na slikama koje su obišle svijet vidim se kako kupim mrtve. Bilo je užasno, lome se stakla, pada malta, ja ne znam šta da radim, vidiim mnogi su mrtvi, mnogi ranjeni...", ispričao je Šandrek.

Tog tragičnog dana, od minobacačke granate ispaljene iz pravca Trebevića, poginuli su: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglija, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.