BiH
130

Godišnjica masakra na nogometnom turniru: Posljednja utakmica života za 15 građana Dobrinje

Klix.ba
Prije 24 godine na parkingu između ulica Trg djece Dobrinje i Grada Bakua održavao se bajramski turnir, a za 15 naših sugrađana to je bila posljednja utakmica života.

Od rasprskavajućeg dejstva agresorskih granata ispaljenih iz pravca Veljina koje su pale na to mjesto ubijeno je 15, a teže i lakše ranjeno oko 100 osoba.

Ovim povodom, delegacija Kantona Sarajevo, predvođena ministrom za boračka pitanja Muharemom Fišom položila je danas cvijeće na mjesto masakra, te učenjem fatihe i minutom šutnje odala počast našim ubijenim sugrađanima.

Iako je tada bilo zabranjeno masovno okupljanje, mladi su organizirali bajramski turnir na kojem se okupio veliki broj stanovnika s Dobrinje.

Tog kobnog dana Omer Mulaahmetović je izgubio 16 godišnjeg sina Kemala.

“Moje dijete je imalo samo 16 godina, a njegovi prijatelji i on su ubijeni samo zato što su prkosili smrti na Dobrinji, koja je tokom agresije na BiH, bila u blokadi”, rekao je Mulaahmetović te se prisjetio kako je tog dana pratio goste koji su došli da zajedno proslave Bajram, nakon čega se spremao da izađe i prisustvuje odigravanju turnira, kad je odjeknula eksplozija.

Dotrčao je na parking kako bi pomogao ranjenim, među kojima je bio i njegov sin, a koji će od zadobijenih povreda umrijeti za nekoliko dana.

Nažalost, kako ističu iz Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva '92-95 za ovaj zločin još nikad niko nije odgovarao.

Ubijeni su: Atif Bajraktarević, Mirza Deljković, Alija Godinjak, Adnan Mirvić, Kemal Mulaahmetović, Dragan Osadčij, Refik Ramić, Jusuf Razić, Munir Šabanić, Adel Selmanović, Danijel Šolaja, Damir Trebo, Asim Zagorica i Marko Žižić.