Ubijene 43 osobe
898

Godišnjica masakra kod Gradske tržnice u Sarajevu: Zločin koji je natjerao NATO da reaguje

N. V.
Mjesto masakra 28. augusta 1995. godine
Mjesto masakra 28. augusta 1995. godine
Na današnji dan, prije 27 godina u masakru kod Gradske tržnice u Sarajevu stradale su 43 osobe.

S položaja Vojske Republike Srpske u Lukavici, u 11 sati ujutru, ispaljeno je pet minobacačkih granata kalibra 120 milimetara, koje su pale na ovo mjesto i ubile 43, a teže i lakše ranile 84 građanina Sarajeva.

Ovo je jedan od dva masakra na Markalama, a prvi se dogodio u februaru 1994. godine kada je ubijeno 68 osoba. Drugi napad koji se desio na današnji dan, godinu kasnije, i bio je direktan povod za kampanju NATO bombardovanja srpskih položaja.

Tog kobnog dana, od minobacačke granate ispaljene iz pravca Trebevića, a koja je eksplodirala u blizini sjevernog ulaza u gradsku tržnicu, ubijeni su: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglija, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.

U znak sjećanja na 43 ubijenih Sarajlija, delegacija Kantona Sarajevo (KS) odat će počast žrtvama i položiti cvijeće na mjestu masakra u ulici Mula Mustafe Bašeskije do broja 64. Također, počast će odati i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

U vrijeme obilježavanja ove tužne godišnjice, saobraćaj u ulici Mula Mustafe Bašeskije bit će potpuno obustavljen od 10:55 do 11:25 sati.