15. maj 1992. godina
107

Godišnjica bitke na Brčanskoj Malti: U Tuzli polaganje cvijeća i odavanje počasti žrtvama

N. V.
Foto: Društvene mreže
Foto: Društvene mreže
Prije tačno 29 godine, 15. maja 1992. godine, legitimne policijske snage odbranile su Tuzlu od napada paravojske takozvane Srpske Republike i novoosnovane Vojske Jugoslavije, a ovaj datum je postao jedan od najznačajnijih u historiji Tuzle.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova BiH - Stanice javne bezbjednosti Tuzla su obezbjeđivali izlazak kolone iz grada kada su ih napali pripadnici paravojske iz Republike Srpske zajedno sa pripadnicima Vojske Jugoslavije.

Prilikom izlaska vojne kolone iz grada sa vojnim naoružanjem na Brčanskoj Malti vojnici su pucali, a policajci dobili naređenje da na vatru odgovore vatrom.

Ni 29 godine kasnije, tačan broj žrtava nije utvrđen, ali se pretpostavlja da su poginula 54 srpska vojnika, a da su 44 ranjena. Prema podacima Fondacije "Istina, pravda, pomirenje" poginula su tri pripadnica policije u Tuzli i 33 vojnika iz tuzlanske kolone.

Ova, 29. godišnjica bitke na Brčanskoj Malti biće obilježena u skladu sa uslovima koje diktira pandemija.

Bit će odata počast i položeno cvijeće na spomen obilježje poginulim pripadnicima odbrane dok će kasnije na spomen-obilježjima iz Drugog svjetskog i minulog rata u BiH na Slanoj Banji također biti položeno cvijeće i odata dužna počast poginulim u odbrani zemlje te civilnim žrtvama rata.