{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Godišnje 270 kg otpada po stanovniku u FBiH

F
1.7.2007. u 09:32
0
0
Godišnje 270 kg otpada po stanovniku u FBiH
0
Godišnje 270 kg otpada po stanovniku u FBiH
Godišnje se u Federaciji Bosne i Hercegovine proizvede 270 kg otpada po stanovniku, podatak je iz analize stanja okoliša u FBiH sačinjene u okviru projekta izrade federalne strategije za zaštitu okoliša.
U analizi se navodi da se otpad prikuplja neselektivno, pa se često u komunalnom otpadu nalaze pojedine kategorije industrijskog, medicinskog i drugih vrsta otpada.

Iz ukupno prikupljenog otpada 40 posto se odlaže na općinska nesanitarna odlagališta. Takvih je u FBiH 54. Nadalje, 36 posto ukupno proizvedenog otpada se uopće ne zbrinjava od komunalnih preduzeća.

Podaci govore i to da "u situaciji loše pokrivenosti uslugama prikupljanja otpada za očekivati je veliki broj neuređenih i nekontroliranih deponija".

Na teritoriji FBiH rasprostranjene su 1.893 lokacije tzv. nekontroliranih (divljih) deponija na površini od 974.221 metar kvadratni. Osim u Kantonu Sarajevo i Kantonu 10, gdje ovakva odlagališta nisu uočena baš u svim općinama, u drugim kantonima ih ima svugdje, najviše u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu. Odlažu se komunalni, industrijski, inertni i otpadi animalnog porijekla.

Trenutno u FBiH postoji samo jedno sanitarno odlagalište - u Sarajevu, jedno je u izgradnji - u Zenici, i tri koja su u pripremi, dok 32 općine nemaju riješen status i/ili potpisan međuopćinski sporazum za regionalno deponiranje. Nijedan kanton, podaci su iz analize, nije donio plan niti propis kojim se definiraju uvjeti za planiranje upravljanja otpadom u općinama, kao i zadaci općina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: