SNSD-ove blokade
9

Godinu nakon izbora: Na državnom nivou bez blokada funkcioniše samo Vijeće ministara BiH

Ervin Mušinović
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Zbog blokada SNSD-a zakonodavna vlast u našoj zemlji ne funkcioniše ni skoro godinu od održavanja izbora. Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić za danas je zakazao sjednicu Kolegija Zastupničkog doma PSBiH kako bi se pokušala prevazići neviđena politička kriza koja potresa Bosnu i Hercegovinu.

U ponedjeljak, 7. oktobra 2019. godine, navršit će se tačno godina otkako su građani Bosne i Hercegovine izašli na parlamentarne izbore i ukazali povjerenje kandidatima političkih stranaka za izvršne i zakonodavne organe vlasti.

S obzirom na to da Parlamentarna skupština BiH od dana konstituisanja do danas nije održala nijednu redovnu sjednicu, iako su zastupnici i delegati za sve vrijeme nerada redovno primali plaće, mala je vjerovatnoća da su bh. parlamentarci opravdali ukazano povjerenje građana BiH.

Na inicijativu predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića u ponedjeljak je održana sjednica Kolegija Zastupničkog doma PSBiH u proširenom sastavu, odnosno sa šefovima klubova političkih stranaka koje imaju svoje zastupnike u državnom organu zakonodavne vlasti.

Ključna tačka koja se našla na dnevnom redu bilo je utvrđivanje preostalih prijedloga za izbor članova stalnih komisija Zastupničkog doma PSBiH. Proces formiranja parlamentarnih komisija blokiran je odlukom SNSD-a i satelitskih stranaka iz bh. entiteta RS da ne dostave kandidate za komisije i na taj način spriječe deblokiranje rada zakonodavne vlasti.

Formiranje radnih tijela, tačnije urgencija za dostavu prijedloga članova stalnih komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, danas će se ponovo naći na dnevnom redu i o njoj će se pored Zvizdića izjasniti i njegovi zamjenici Borjana Krišto (HDZ BiH) i Nebojša Radmanović (SNSD).

Kako je ranije najavljeno, danas bi se od Kolegija Doma naroda PSBiH, koji čine predsjedavajući Bakir Izetbegović i zamjenici predsjedavajućeg Dragan Čović i Nikola Špirić trebalo zatražiti da inicira zajedničku sjednicu kolegija oba doma PSBiH sa članovima Predsjedništva BiH, a sve kako bi se osiguralo normalno funkcionisanje Parlamentarne skupštine BiH.

Denis Zvizdić, koji se zbog neformiranja vlasti na nivou institucija BiH nalazi i na poziciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, rekao je kako se ovo i ranije dešavalo, odnosno da je Nikola Špirić 16 mjeseci nakon izbora bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Kako je objasnio, razlika je bila što je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine u tom periodu aktivno radila i usvajala zakone, što danas nije slučaj.

U ovom momentu jedini organ vlasti koji normalno funkcioniše na nivou države BiH je Vijeće ministara BiH. Državna vlada je od oktobra 2018. godine funkcionisala bez blokada te usvojila 780 materijala, od čega 30 zakona, 45 finansijskih sporazuma u ukupnom iznosu od dvije milijarde KM i brojne druge materijale. Sjednica Vijeća ministara BiH sa 36 tačka dnevnog reda zakazana je i za danas.

SNSD-ove blokade rada Parlamentarne skupštine BiH osjete svi građani BiH s obzirom na to da su u državnom organu zakonodavne vlasti blokirani finansijski sporazumi koje je ranije usvojilo Vijeće ministara BiH, a od kojih korist imaju svi građani. Nijedan zastupnik ili delegat SNSD-a do danas se nije odrekao visokih plaća i ostalih naknada koje svaki mjesec primi iz budžeta institucija BiH.

Naročitim radom ne može se pohvaliti ni Predsjedništvo BiH. Rad je u određenoj mjeri intenzivirao Željko Komšić nakon što je preuzeo funkciju predsjedavajućeg s tim što član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i dalje na sve načine pokušava oslabiti rad i značaj kolektivnog šefa države.