Prva godišnjica tragedije
0

Godinu dana nakon smrti nema "istine za Vedrana"

Piše: A. Karadža
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U ponedjeljak, 4. oktobra, navršava se godišnjica smrti Vedrana Puljića, navijača FK Sarajevo, koji je u neredima u Širokom Brijegu prije susreta Premijer lige Bosne i Hercegovine brutalno ubijen metkom iz pištolja, koji ga je pogodio u glavu. Nakon 365 dana istrage ubica se nalazi na slobodi, a Tužilaštvo Zapadno-hercegovačkog kantona još uvijek nije podiglo optužnice protiv vinovnika incidenta.

Politički poeni

Nakon medijske buke i dnevno-političkog mešetarenja, kojim su ubirani jeftini (krvavi) politički poeni, slučaj nesretnog 24-godišnjeg mladića pao je u zaborav, kako javnosti, tako i istražnih organa nadležnih za rješavanja slučaja koji je potresao čitavu regiju.

Samo su rijetki navijači, prijatelji i porodica pokojnog Vedrana svakog mjeseca odlazili na njegov grob na sarajevskom groblju Bare, u tišini stajali i strpljivo čekali izvođenje ubice pred lice pravde. I nisu to dočekali.

Kako je za Sarajevo-x.com rekla glavna tužiteljica Tužilaštva Zapadno-hercegovačkog kantona Vesna Čavar, optužnica protiv osumnjičenih za ubistvo Vedrana Puljića još uvijek nije podignuta.

Čavar je izjavila da je istraga u toku i da će za nekoliko mjeseci biti poznato više detalja.

Podsjećamo da su za ubistvo Puljića i ranjavanje još šest navijača FK Sarajevo osumnjičeni Oliver Knezović, bivši pripadnik zloglasne Tutine kažnjeničke bojne, i Dragan Vujović, policajac iz Ljubuškog.

Knezović je nekoliko dana nakon hapšenja pobjegao iz pritvorske jedinice u Širokom Brijegu pred očima osam sudskih policajaca. Knezović danas živi u Hrvatskoj, uživa u slobodi i prima oko 8.000 kuna vojne penzije.

Istraga u toku

Policajac Vujović pušten je iz pritvora nekoliko dana poslije hapšenja, nakon odluke Dragice Šimić, predsjednice Kantonalnog suda u Širokom Brijegu.

U toku istrage obavljene su dvije rekonstrukcije događaja, a tužiteljica Čavar istakla je da će i nakon obavljanja rekonstrukcija morati obaviti dodatna ispitivanja vještaka koji su radili na slučaju.

"Kao tužiteljica uradit ću sve što je u mojoj moći kako bi slučaj bio riješen", rekla je Čavar.

Pronalaženje ubice neće dočekati Vedranov otac Željko, koji je umro nekoliko mjeseci nakon ubistva njegovog sina.

Uspomenu na Vedrana pokušavaju održati još jedino njegovi drugovi, koji su bili pored njega u Širokom Brijegu. Na svakoj utakmici u 24. minuti sa sjeverne tribine koševskog stadiona čuje se skandiranje njegovog imena i traženje istine i pravde.

U sklopu akcije "Istina za Vedrana" na nekoliko lokacija u gradu postavljeni su bilboardi sa njegovom slikom i datumima rođenja i pogibije.

Sankcionisanje pravosudnih organa

I Uprava FK Sarajevo u nekoliko je navrata tražila rješavanje slučaja i procesuiranje i adekvatno kažnjavanje ubice pokojnog Vedrana.

"FK Sarajevo jako je zainteresovan da se rasvijetli ubistvo Vedrana Puljića. Sa svoje strane učinili smo sve da doprinesemo brzoj i temeljitoj istrazi, a u nekoliko navrata javno smo apelovali na nadležne organe da istragu intenziviraju. Još jednom pozivamo te organe i nadležno tužilaštvo da otkriju počinioca ovoga surovog ubistva, kako bi on bio adekvatno kažnjen. Nećemo dozvoliti da taj gnusni čin padne u zaborav i zbog uspomene na Vedrana i zbog hiljada naših navijača koji FK Sarajevo prate na utakmicama širom Bosne i Hercegovine, a koji ne osjećaju punu sigurnost sve dok se ubica njihovog kolege slobodno šeta ovom zemljom", rekao je za Sarajevo-x.com Vlastimir Mijović, član Upravnog odbora FK Sarajevo.

Mijović je naglasio da, ukoliko se to u dogledno vrijeme ne dogodi, FK Sarajevo će tražiti da se na najvišem nivou analizira i sankcioniše rad nadležnih istražnih i pravosudnih organa, koji su svojim ponašanjem od početka stvarali sumnju u svoju sposobnost i spremnost da rade posao koji im je povjeren.