Odgođeno ročište
112

Godinu dana nakon nemira u Stocu: Na optuženičkoj klupi osobe koje su se borile protiv nepravilnosti

Piše: M. N.
Stolac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Stolac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U općinskom sudu u Čapljini jučer je trebalo biti održano ročište Salmiru Kaplanu, Demiru Mahmutćehajiću, Ahmetu Ljuboviću i Nihadu Bajramoviću koji su optuženi za nasilan prekid izbora u Stocu 2. oktobra te fizički napad na predsjednika Općinske izborne komisije Ivana Perića i člana biračkog odbora Marija Raguža.

Tužilaštvo HNK je podiglo optužnicu u novembru prošle godine, a njom su obuhvaćeni predstavnici Bošnjaka koji su se pobunili protiv izbornih nepravilnosti. Ročište je odgođeno za 16.10. zbog zdravstvenih problema jednog od optuženih.

U javnosti se pojavila informacija kako je većina optuženih, od njih 20 i nešto, potpisala nagodbu s Tužilaštvom HNK, ali je Mahmutćehajić to demantovao.

"To je propaganda HDZ-a gdje nastavljaju demonizaciju građana Stoca koji su 2.10. spriječili izbornu krađu. Sada se sudi onima koji su spriječili krađu, a ne onima koji su planirali i organizovali krađu. Nikakva nagodba nije u pitanju", rekao je Mahmutćehajić za Klix.ba.

Istakao je kako je samo četiri ili pet osoba potpisalo nagodbu i da je riječ o studentima, dok se drugima i dalje sudi. Priznali su krivično djelo remećenja javnog reda i mira te platili novčanu kaznu.

Podsjetimo, izbori su u Stocu prekinuti i ponovo održani 20. februara. Članovi Inicijative za Stolac kazali su kako su pokušali spriječiti izbornu krađu jer su dan prije 2.10. i na taj dan utvrdili niz nepravilnosti. Na spisku je bilo više od 400 preminulih ljudi, a glasači su glasali s hrvatskim dokumentima umjesto s bh. dokumentima kako je propisano.

Na ponovljenim izborima, preminule osobe su skinute sa spiska, što je CIKBiH i potvrdio.

Prema optužnici Tužilaštva HNK, Kaplana, koji je bio kandidat za načelnika Općine Stolac, tereti se za uništavanje, prikrivanje, oštećenje ili oduzimanje isprava o izborima ili o glasanju. Ahmeta Ljubovića, Demira Mahmutćehajića i Nihada Bajramovića se, zajedno s Kaplanom, tereti i za nasilničko ponašanje te za udruživanje i izazivanje težih tjelesnih povreda.

Također, na teret ime se stavlja uništavanje tuđe imovine i iznošenje ozbiljnih prijetnji. Za optužnicu su saznali iz medija, a Mahmutćehajić je ranije izjavio kako u Stocu žive kao u izolaciji. Uprkos svemu, poručili su da neće odustati od borbe za pravdu.