{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Godina odluke: Hoće li Vatikan priznati svetište u Međugorju?

20.1.2014. u 13:54
23
208
Godina odluke: Hoće li Vatikan priznati svetište u Međugorju?
23
Godina odluke: Hoće li Vatikan priznati svetište u Međugorju?
Foto: Arhiv
Međunarodna komisija za proglašenje Međugorja svetištem prije nekoliko dana završila je svoj višegodišnji rad. Međutim, kako sada stvari stoje, na donošenje zvaničnog stava čekat će se nekoliko mjeseci.
U Komisiji koju je oformio papa Benedikt XVI još 2010. godine, između ostalih, bili su kardinal Vrhbosanski Vinko Puljić, teolog i historičar iz Sarajeva Franjo Topić, Mijo Nikić, docent psihologije i psihologije religija pri Filozofskom i teološkom učilištu Jezuita u Zagrebu inače iz Brčkog te Veronika Nela Gašpar, docentica teologije u Rijeci inače iz Dervente.

Kako su nam kazali, o eventualnim zaključcima i odlukama Vatikana o Međugorju ne mogu prejudicirati.

"Svoje mišljenja predali smo Kongregaciji za nauk vjere koja će dalje raditi prema svojim pravilima. Odluka neće biti donesena bez konsultacija sa papom Franjom", kaže Topić za Klix.ba.

O odluci da li će svetište u Međugorju biti zvanično priznato od Vatikana ili ne, Topić dodaje da je sve sada u sferi nagađanja.

Nazvali smo i drugu članicu Komisije, Veroniku Nelu Gašpar, koja kao i naš prethodni sagovornik, nije mogla više govoriti o rezultatima.

"Svi članovi Komisije po dekretu ne mogu govoriti ništa o radu, načinu rada niti o rezultatima. Bolje da nikoga ne zovete jer niko o tome ne može govoriti", kazala je Nela Gašpar za Klix.ba.

Na ovu temu u u Župnom uredu u Međugorju nisu htjeli razgovarati za naš portal.

Kardinal Vinko Puljić kaže da će konačnu odluku o Međugorju kao svetištu donijeti papa Franjo.

"Kao Komisija, mi smo vezani tajnom o načinu i rezultatima rada. Naš rad se na neki način ne uzima kao odlučujući već samo kao istražujući materijal. Očekujem sa će stav Svetog oca biti poznat ove godine", kazao je kardinal Puljić za Novu TV.

Dok mještani i posjetioci Međugorja vjeruju da će papina odluka biti pozitivna, pretpostavlja se da će papa Franjo potvrditi već raniju odluku Jugoslavenske biskupske konferencije iz 1991. godine u kojoj se navodi da nije moguće utvrditi da li su se u Međugorju dogodila ukazanja i natprirodne objave.

Podsjetimo, šestero mladih iz župe Međugorje 24. juna 1981. vidjeli su na brdu Crnica, na predjelu zvanom Podbrdo, bijelu pojavu s djetetom u naručju. Četvero od njih, kojima se pridružilo još dvoje mladih, Gospu su na istom mjestu vidjeli i dan poslije. Nekima od vidjelica Gospa se u kasnijim godinama redovno ukazivala, prenoseći im poruke o miru, vjeri, ljubavi, molitvi, obraćenju i postu.

Međugorje, zbog vjerovanja da se na tom mjestu u Hercegovini prije nekoliko desetljeća ukazala Blažena Djevica Marija, u narodu poznata i kao Međugorska Gospa ili Kraljica Mira, danas pohode milioni vjernika iz cijelog svijeta, zbog čega je postalo jedno od najpoznatijih katoličkih svetišta u svijetu.

Prema nekim procjenama, od početka Gospinih ukazanja do danas Međugorje i Bijakoviće posjetilo je blizu 45 miliona hodočasnika iz preko 130 zemalja svijeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: