{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Godina 2012. bi mogla biti prelomna za BiH

F
15.5.2012. u 22:20
3
36
Godina 2012. bi mogla biti prelomna za BiH
3
Godina 2012. bi mogla biti prelomna za BiH
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Nedavni događaji ulijevaju istinsku nadu da bi 2012. godina zaista mogla biti prelomna godina za BiH na putu ka potpunoj integraciji u euroatlanske institucije ukoliko politički lideri ispune obaveze koje su preuzeli, rekao je visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko tokom današnje sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku.
Predstavljajući svoj redovni šestomjesečni izvještaj o provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma, visoki predstavnik je obavijestio Vijeće sigurnosti da se, nakon formiranja novog Vijeća ministara u februaru, vide znaci pozitivnih promjena.

"Imamo politički proces zasnovan na dijalogu i spremnosti na kompromis. Ovo vraćanje političkom dijalogu, pregovaranju i postizanju kompromisa, do čega je trebalo doći daleko ranije, jeste jako dobra vijest",rekao je.

Govoreći o preostalim pitanjima državne imovine i vojne imovine, Inzko je pozdravio dogovor šest političkih stranaka postignut 9. marta kao pozitivan korak što je najvažnije, napredak u vezi s pitanjem vojne imovine pomogao bi da se stvore pravi uvjeti za puno učešće BiH u Akcionom planu za članstvo u NATO-u (Membership Action Plan; MAP).

Ono što sad treba pokazati je djelovanje državne i entitetskih vlada u smislu provođenja dogovora koji su postigli, istakao je.

Visoki predstavnik je informirao Vijeće sigurnosti i o određenim negativnim događajima, uključujući izazove uperene protiv mirovnog sporazuma.

U završnom obraćanju je primijetio da posljednja dešavanja daju nadu u istinski napredak u BiH.

"Potrebno je ojačati ovaj prevladavajući pozitivan trend i održati zamah postignut na putu ka euroatlantskim integracijama, rekao je Inzko", saopćeno je iz OHR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: