BiH
6

Glavni pretres ponovo odgođen: Na suđenju Živku Budmiru 58 svjedoka

Piše: M. N.
Glavni pretres u slučaju Živko Budimir i drugi u Općinskom sudu Sarajevo odgođen je drugi put zaredom zbog bolesti jednog od optuženih. Advokat Petra Barišića, kojeg se sumnjiči za protuzakonito posredovanje i zloupotrebu položaja, rekao je kako se optuženi nalazi u bolnici zbog problema sa šećerom.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Sutkinja Merima Kurtović Bilić naložila je da se ubuduće dostavi sva potrebna zdravstvena dokumentacija kao dokaz i opravdanje izostanka optuženih sa ročišta. Također, kazala je kako zbog velikog kašnjenja u sudskom procesu zbog odgađanja tužilaštvo mora odrediti spisak svjedoka već za sljedeći termin, 22. septembar. Prema navodima Tužilaštva, u slučaju Živko Budimir i drugi svjedočit će 58 svjedoka.

Budimirov advokat Ragib Hadžić pokušao je uložiti prigovor na spisak svjedoka, no sutkinja Kurtović Bilić je kazala kako je optužnica potvrđena i da o svjedocima nema rasprave.

Tužilaštvo BiH je u novembru 2013. godine podiglo optužnicu krajem novembra protiv predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, federalnog poslanika Željka Asića, Budimirovog savjetnika Petra Barišića, predsjednika Komisije za pomilovanje Federacije BiH Hidajeta Halilovića, predsjednika Jedinstvene organizacije boraca Sauda Kulosmana, te Armina Kulovca, kojeg se tereti da je tražio vezu da bi njegov brat Admir Kulovac, osuđen zbog silovanja i posjedovanja droge, bio pomilovan.

Budimira se tereti da je, djelujući s drugim optuženima, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i osoba iz političkog života, kao i osoba iz kriminalnog miljea, zloupotrijebio položaj i ovlasti predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora, te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

Kako je navedeno u optužnici, među pomilovanim osuđenicima bile su i osobe koje su višestruki povratnici u izvršenju krivičnih djela, osobe koje nisu imale pozitivno mišljenje nadležnih institucija za pomilovanje, te osobe čije je puštanje na slobodu u velikoj mjeri izazvalo ugrožavanje sigurnosti građana.

Navedena optužnica ne odnosi se samo na pomilovanja. Također, Živka Budimira se tereti i za zloupotrebe položaja ili ovlasti nezakonitim plaćanjem računa te kupovinom odjeće i drugih predmeta za ličnu upotrebu, koji su kupljeni budžetskim sredstvima.

Glavni pretres ponovo je zakazan za utorak, 22. septembra, u 10 sati.