BiH
15

Budimir i njegovi saradnici praćeni četiri mjeseca, svi telefonski razgovori snimani

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Glavni pretres u slučaju Živko Budimir i drugi započeo je danas u Općinskom sudu Sarajevo da bi potom, nakon početnog izlaganja svjedoka, bio odgođen za mjesec dana jer je odbrana optuženih zahtijevala da im se dostave transkripti snimaka telefonskih razgovora koji su slušani, a koji će biti korišteni kao materijalni dokaz na suđenju.

Riječ je o 60.000 snimljenih razgovora koji su slušani i snimani tokom četiri mjeseca, a na njima se navodno čuju optuženi i druge osobe kako razgovaraju i dogovaraju pomilovanja osuđenih osoba. Na sudu je danas svoje svjedočenje započela policijska službenica sa činom više inspektorice Dijana J. koja je radila na prisluškivanju meta u OSA-i i podnosila izvještaje nadležnima.

"Slušala sam razgovore nepuna četiri mjeseca. Imali smo između 10 i 12 meta za prisluškivanje i u jednom trenutku smo prisluškivali 20 telefonskih brojeva budući da su neki imali po 2-3 broja", kazala je svjedokinja.

Potom su puštani snimci dva telefonska razgovora - između Armina Kulovca i Keme Informatora, te Armina Kulovca i njegovog brata Admira. U prvom razgovoru spominju se neki dokumenti koje neko čuva "u šteku" i ne znaju šta da rade s njima, dok se u drugom razgovoru spominju "tablete" i "plaćanje kafe".

Odbrana optuženih Budimira, Željka Asića, Petra Barišića, Hidajeta Halilovića, Suada Kulosmana i Armina Kulovca se pobunila kazavši kako nisu dobili transkript razgovora, a da je snimak loš i nerazgovjetan, te da svjedokinja nije sudski tumač i da ne smije komentirati i nagađati ko je šta mislio pod određenim terminima u razgovorima. Tražili su pet minuta pauze za konsultacije, a sutkinja Merima Kurtović Bilić dozvolila je kazavši kako se ovo suđenje od početka pokušava minirati brojnim izostancima optuženih iz različitih razloga, te odlaskom jednog od optuženih u SAD.

Upozorila je Armina Kulovca da će, ukoliko ponovo ode iz zemlje u vrijeme kada je zakazano ročište, odnosno ne pojavi se na unaprijed dogovorenom ročištu, posegnuti za određivanjem mjere pritvora. Sudu se obratio i Budimir, bivši predsjednik FBiH, kojeg se tereti da je, djelujući s drugim optuženima, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i osoba iz političkog života, kao i osoba iz kriminalnog miljea, zloupotrijebio položaj i ovlasti predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora, te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

"Ovdje su u pitanju moja čast, poštenje i obraz. Ako ste se navalili na mene da me okrivite, onda to trebate dokazati", kazao je Budimir. Tužiocu Sanjinu Boguniću je naloženo da uradi transkript svih razgovora koji će biti korišteni tokom suđenja.

Kako je navedeno u optužnici, među pomilovanim osuđenicima bile su i osobe koje su višestruki povratnici u izvršenju krivičnih djela, osobe koje nisu imale pozitivno mišljenje nadležnih institucija za pomilovanje, te osobe čije je puštanje na slobodu u velikoj mjeri izazvalo ugrožavanje sigurnosti građana.

Navedena optužnica se ne odnosi samo na pomilovanja. Također, Živka Budimira se tereti i za zloupotrebe položaja ili ovlasti nezakonitim plaćanjem računa te kupovinom odjeće i drugih predmeta za ličnu upotrebu, koji su kupljeni budžetskim sredstvima.

Novo ročište je zakazano za 24. novembar 2015. godine u 11 sati.