Sjednica u Sarajevu
52

Glavni odbor SDA danas o novom Statutu koji stranku mijenja iz temelja

I. P.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
U Sarajevu će danas biti održana sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije na kojoj će se razmatrati nacrt novog Statuta stranke koji bi, ukoliko bude usvojen, donio važne izmjene u strukturi, organiziranju i vođenju SDA.
Ukoliko danas bude usvojen novi Satut koji je sročen za 47 stranica, konačnu riječ dat će članovi Kongresa Stranke demokratske akcije koji će biti održan 14 septembra.

Jedna od najvažnijih izmjena u Statutu jeste dodatna moć predsjednika partije. Naime, u članu 27. glasi da se funkcija predsjednika na svim nivoima organizovanja SDAmože obavljati najviše u tri uzastopna mandata, što uključuje i ranije mandate i može iznositi najviše 12 godina u kontinuitetu".

Ali, dodaje se da predsjednik SDA može odobriti izbor predsjednika odgovarajućeg nivoa organizovanja SDA, bez obzira na broj ranijih uzastopnih mandata.

Statut predviđa ukidanje kantonalnih, gradskih i općinskih odbori te umjesto njih formiraju se samo izvršni odbori i skupštine lokalnih nivoa, odnosno kantonalni, gradski i općinski izvršni odbori i kantonalne, gradske i općinske skupštine.

Statutom se kida i funkcija zamjenika predsjednika stranke, a predsjednik će umjesto osam imati devet potpredsjednika.

Sjednica glavnog odbora zakazana je za 11 sati, a očekuje se da će odluka biti donesena do 14:30 kada je planirano da se članovi Glavnog odbora obrate medijima.