BiH
0

Glavni odbor SBB-a: Koalicija sa SDA nije sporna, žao nam je Srebrenice

Piše: El. B.
Foto: Klix. ba( Lejla Vukovi, predsjednica GO SBB)
Foto: Klix. ba( Lejla Vukovi, predsjednica GO SBB)
Glavni odbor SBB-a je na današnjoj sjednici razmatrao nekoliko važnih ptanja i donio zaključke kojima je ocijenjen rezultat ove stranke proteklim lokalnim izborima.

GO SBB-a je ocijenio da je rezultat na lokalnim izborima, koji je u odnosu na 2012. godinu, slabiji za više od deset posto ipak zadovoljavajući, te da značajan dio glasača nije bio impersionoran koalicijom sa SDA kada su u pitanju načelničke pozicije.

Ipak, kažu da koialicija sa SDA nije sporna, ali će SBB pred koalicinom partnerom još preciznije izaći sa prijedlozima i rokovima kako bi koalicja bila još učinkovitija.

Najvećim gubitkom izbora smatraju Srebrenicu i gubitak Ćamila Durakovića na izborima.

Od koalicionih partnera SDA i HDZ traže da ulaže dodatne napore u traženju kompromisa kako bi se nakon više od osam godina održali izbori u Mostaru.

Istakli su da, u narednom periodu očekuje rješavanje nekoliko iznimno teških, po nekoliko goidina starih, problema, SBB zauzima čvrst stav da neće podržati nijedno rješenje koje dijeli BiH na tri dijela.

Također su podržali ideju spajanja lokalnih i općih izbora. Poručili su i da će Klub SBB-a u Parlamentu BiH predložiti izmjene izbornog zakonodavstva, što će, između ostalog, omogućiti elektronsko glasanje i na druge načine spriječiti poznate izborne krađe i falsifikate.

Na današnjoj sjednici GO SBB-a prihvaćena je ideja predsjednika SBB-a da se unutarstranački izbori sprovode po principu „jedan čovjek - jedan glas“, te su pokrenute aktivnosti na organiziranju unutarstranačkih izbora u skladu s tim.

Kada je riječ o stabilizaciji prilika u Federaciji i Bosni i Hercegovini, te jačanju regionalnih veza i jačanju BiH u integrativnim procesima podržali su medijatorsku ulogu SBB-a i Fahrudina Radončića.