Vanredna situacija u Sarajevu
0

Glavne ceste prohodne, problemi u padinskim dijelovima

Piše: N. Jamaković
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com (Foto: F. K./Klix.ba)
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com (Foto: F. K./Klix.ba)
Glavne saobraćajnice u Sarajevu su prohodne, a u čišćenje snijega su se, uz vozila Rada, uključile i Civilna zaštita i općine, kaže za Sarajevo-x.com glasnogovornik preduzeća Rad Ahmed Đipa.

"U Sarajevu saobraćaju i trolejbusi i autobusi, a od jutros radi i tramvaj. Naše specijalno vozilo-freza jučer je očistilo šine od Baščaršije do Čengić-Vile, kuda danas i vozi tramvaj. Uspjeli smo očistiti i prilaze prema nekim naseljima poput Pofalića, Velešića, Mahmutovca i Jarčedola, međutim, ima i naselja do kojih put još nije očišćen na pravi način i prema kojima može ići samo Hitna pomoć. Posebno je teško u padinskim dijelovima grada, ali i u naseljima poput Breke", kaže Đipa.

Ističe kako je problem što u pojedinim naseljima nema dovoljno mjesta na ulicama da se razgrne snijeg, što dosta usporava čišćenje. Problem su, dodaje, i vozila koja su ostala na saobraćajnicama, zbog čega ih je tokom jučerašnjeg dana pauk-služba uklonila 25.

"Mi smo u utorak odvozili snijeg sa područja Baščaršije i ulica Patriotske lige, Koševo i Sutjeska, koje su bitne za autobuski saobraćaj. Imamo još izvjesnih problema u Bolničkoj ulici koja vodi ka bolnici Koševo. Situacija je i dalje vanredna", dodaje naš sagovornik.

Naveo je i kako su kamioni Rada počeli odvoziti smeće sa lokacija kojim mogu prići. Riječ je uglavnom o smeću koje je odloženo uz glavne saobraćajnice, zbog čega je Đipa pozvao građane da odlažu smeće u svezanim vrećama uz ove saobraćajnice. Na ulicama Sarajeva je do 100 vozila Rada koja čiste i odvoze snijeg, a tu su i vozila koja su angažovale općine i Civilna zaštita.