Prate dešavanja
74

Glavna opoziciona stranka Kanade osuđuje Dodikove aktivnosti i negiranje genocida

A. Ku.
Pierre Poilievre, predsjednik Konzervativne partije (Foto: Facebook)
Pierre Poilievre, predsjednik Konzervativne partije (Foto: Facebook)
Glavna opoziciona politička partija Kanade, Konzervativna partija se pridružila vladajućoj koaliciji u osudi predsjednika bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika u negiranju države Bosne i Hercegovine i genocida u Srebrenici.

Ovu informaciju je saopćio Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK).

U poruci iz kabineta lidera Konzervativne partije Kanade Pierra Poilievra se navodi:

"Od 1992. godine Kanada je igrala ključnu ulogu u razvoju Bosne i Hercegovine, uključujući očuvanje mira, sigurnost, rekonstrukciju, institucionalnu reformu, jačanje institucija na državnom nivou i promoviranje dobrog upravljanja i vladavine prava. Aktivnosti Milorada Dodika predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Konzervativna partija smatra da Kanada, kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, mora jasno ustati protiv postupaka i aktivnosti Milorada Dodika povezanih s destabilizacijom regiona ili korupcijom."

Konzervativna partija poziva Vladu Kanade da radi sa saveznicima u NATO-u na razvijanju odgovarajućih odgovora na bilo koje nezakonite ili destabilizujuće aktivnosti koje se tiču Bosne i Hercegovine.

"Budite uvjereni da ćemo i dalje smatrati Vladu Kanade odgovornom po ovom pitanju", poručuju iz Konzervativne partije. Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić uputio je izraze zahvalnosti predsjedniku Konzervativne partije Kanade.

"Odgovor Konzervativne partije kao i mnogi odgovori vladajuće parlamentarne koalicije koje redovno dobivamo jasno pokazuju da je Kanada veliki prijatelj Bosne i Hervcegovine, da podržava njen euroatlanski put i na kraju, najvažnije, da podržava teritorijalni integritet, suverenitet, nezavisnost i politički subjektivitet države Bosne i Hercegovine", zaključuje Ramić.