BiH
0

Glavaš možda i večeras na slobodi

SRNA
Branimir Glavaš, kome je Ustavni sud Hrvatske ukinuo presudu za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku, mogao bi danas ili sutra da bude pušten na slobodu, rekao je Glavašev advokat Dražen Matijević.

Hrvatski Ustavni sud ukinuo je 12. januara pravosnažnu presudu Vrhovnog suda, kojom je Glavaš osuđen na osam godina zatvora i zatražio da se postupak ponovi. Glavaš izdržava zatvorsku kaznu u Mostaru.

Matijević je rekao za hrvatske medije da ima informacije da je Ministarstvo pravde BiH primilo od hrvatskog Ministarstva pravosuđa odluku Ustavnog suda o ukidanju presude Glavašu i očekuje izjašnjavanje Suda BiH u najkraćem roku.

"To znači da bi Glavaš danas ili sutra mogao da bude pušten iz mostarskog zatvora, jer odluka zagrebačkog Županijskog suda više nije pravosnažna", dodao je Matijević.

On kaže da Glavašu ne savjetuje povratak u Hrvatsku dok njegov advokatski tim od hrvatskog pravosuđa ne dobije jasna tumačenja o tome da li postoje ikakve prepreke za njegov slobodni povratak.

Matijević tvrdi da je proces protiv Glavaša montiran i da on "nevin služi zatvorsku kaznu".

U hrvatskom Ministarstvu pravosuđa kažu da su juče od zagrebačkog Županijskog suda primili odluku Ustavnog suda i dopis da osuđujuća presuda Glavašu nije pravosnažna, te da su o tome odmah obavijestili nadležna pravosudna tijela BiH.

Iz Ministarstva pravde BiH su potvrdili da su dobili obavještenje da je Ustavni sud Hrvatske ukinuo presudu Glavašu, ali da do Suda BiH, koji je nadležan za ovaj slučaj, nije došla i sama odluka hrvatskog Ustavnog suda, pa on za sada ne može ni odlučivati o eventualnom puštanju na slobodi.

Glavaš je osuđen u slučajevima "Garaža" i "Selotejp" na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, a do sada je odslužio tri petine zatvorske kazne.