Jasan stav
57

Glasnogovornica Mogherini: O BiH smo se očitovali 8. oktobra, očekujemo da formirate vlast

Piše: A. D.
Foto: Evropska komisija
Foto: Evropska komisija
Nakon što je premijer Hrvatske Andrej Plenković javnost izvijestio da je šefovima država Evropske unije iznio problem prema kojem u FBiH jedan narod drugom bira člana Predsjedništva BiH odnosno boljku hrvatske politike zvanu “Željko Komšić”, o svemu smo zatražili stav iz ureda visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini.

Plenković je, govoreći o tome kako je koji državnik ili visoki zvaničnik EU reagirao na njegove stavove o izborima u BiH, spomenuo da je Mogherini to razumjela. Ovo u uredu visoke predstavnice EU, pak, nisu mogli potvrditi.

Maja Kocijančič, glasnogovornica Federice Mogherini, kazala je za Klix.ba da je Mogherini svoje mišljenje o izborima izrazila u izjavi od 8.oktobra. U navedenoj zajedničkoj izjavi Mogherini i komesar za proširenje EU Johannes Hahn su ocijenili da su bh. građani iskoristili svoje demokratsko pravo i na miran način glasali za vlasti koje čeka rad na brojnim izazovima da bi zemlja napredovala na putu ka EU.

U zajedničkoj izjavi su, također, izrazili očekivanje da će svi politički lideri pristupiti procesu formiranja vlasti ističući da je važno ubrzo konstruirati Dom naroda Parlamenta FBiH u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH.

“Sada očekujemo od svih političkih lidera da se angažuju na formiranju vlada na svim nivoima, da konstruktivno rade zajedno, u interesu građana svoje zemlje. Kako su u ponedjeljak izjavili ministri vanjskih poslova EU, nadamo se da ćemo vidjeti potpunu i djelotvornu implementaciju Reformske agende. Isto tako, i kako je Vijeće EU istaknulo u junu, pitanje izborne reforme također treba riješiti u skladu sa evropskim standardima. Ne treba poduzimati zakonodavne ili političke korake koji bi doveli do još više izazova kod riješavanja presude ‘Sejdić-Finci’ ili drugih srodnih presuda”, pocrtala je Kocijančič za naš portal.

Ona je, također, naglasila da je na Vijeću za vanjske poslove kao i na Evropskom vijeću zaključeno da će Bosna i Hercegovina u novembru biti na dnevnom redu sjednice šefova diplomatija EU.