NSRS
135

Glas Admira Čavke presudio: Rudnik Ljubija ide na javno saslušanje

Klix.ba
Admir Čavka
Admir Čavka
Na sjednici Odbora za privredu Narodne skupštine Republike Srpske sa šest glasova 'za' i četiri glasa 'protiv' usvojen je zaključak da Odluka o prodaji 65 posto dionica Rudnika Ljubije kompaniji Israeli Investment Group ide na javno saslušanje. Presudio je glas zastupnika Admira Čavke iz koalicije Domovina.

"Israeli Investment Grupa jeste ponudila 30 miliona maraka više, ali to je sve na papiru. Nedovoljno precizirani elementi ponude omogućavaju malverzacije na način da se budući vlasnik većinskog paketa sutra zadužuje iz sredstava Rudnika Ljubija. Uz to, javno se zna da iza dolaska ove grupe stoji Ari Livne, koji se ovih dana nalazi u centru skandala sa nepostojećim Predstavništvom RS-a u Izraelu. Niko ni ne krije da je njegova kćerka jedan od suosnivača banjalučke podružnice IIG-a", kazao je Čavka.

Adresa IIG-a u Dominici se nalazi na spisku adresa koje su koristile fiktivne kompanije za pranje novca u takozvanim Panamskim papirima.

"Ponuda IIG-a daleko premašuje registrovani kapital ove kompanije, a u posao su ušli na osnovu prijedloga 'zanimljivih projekata' koje su skrojili lokalni partneri, usko vezani sa preduzećem Eko Bel iz Laktaša, deratizacijskim gigantom i izdašnim korisnikom kredita Investiciono-razvojne banke", dodao je Čavka.

Zastupnik Čavka dodaje da ovim potezom opozicija nije zauzela stranu Mittala, već naroda, javnog novca i zaštite ključnih resursa koje BiH ima.