BH Bal 2010.
0

Glamurozno veče bečkog valcera i sevdalinke

Sarajevo-x.com
Manifestacija "BH Bal 2010" održat će se 27. marta u Beču, prijestonici nekadašnje Austro-Ugarske, u dvorcu Schönbrunn, inače bivšoj rezidenciji habsburških careva. Ovo kulturno dešavanje ima humanitarnu pozadinu, kao i cilj da našu zemlju što bolje promoviše u svijetu.

BH Bal ne okuplja samo Bosance i Hercegovce, tako da nije bitna narodnost, niti boja kože. I ove, kao i prethodne godine na ovoj čarobnoj večeri u baroknom stilu, okupit će se brojne poznate ličnosti iz kulturnog, političkog, sportskog, privrednog i medijskog života BiH.

Očekuje se dolazak članova predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i Željka Komšića, te ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja i brojnih ambasadora. Uvijek rado viđen gost je nekadašnji selektor reprezentacije BiH Ćiro Blažević, koji će upriličiti i ovogodišnji bal. Najvjerovatnije će na bal doći i direktor turske TV stanice TRT Ibrahim Sahin, kao i mnogi drugi.

Spektakularna proljetna večer, kako najavljuju organizatori iz Direkcije BH Bala, okupit će oko 500 zvanica iz različitih krajeva svijeta.

Novac od prodatih karata ide u humanitarne svrhe, s tim da i tokom večeri ljudi mogu da doniraju koliko god novca žele. Organizatori se nadaju da će ove godine bal biti u znaku rođene Sarajke Sanele Jenkins, koja već godinama svojim humanitarnim radom pomaže BiH.

Pripreme bala su pred samim krajem, a ekipa Foruma mladih za očuvanje tradicije i kulture BiH u Austriji, koja inače stoji iza ovog projekta, najavljuje da će prisutne na balu odvesti u stara dobra vremena.

Prošlogodišnju manifestaciju začinili su Hari Varešanović, zajedno sa bendom Mostar Sevdah Reunion, Kemalom Montenom i mnogim drugima. Tek će se sljedeće sedmice znati ko će ove godine nastupiti u sklopu programa, međutim, može se očekivati dobra atmosfera koja će započeti bečkim valcerom, nastaviti se sa dobrim rock and rollom, te završiti neprevaziđenom sevdalinkom, poručuju organizatori.