Beč
0

Do ranih jutarnjih sati plesalo se i družilo na BH Balu

Sarajevo-x.com
U proteklu subotu je jedan od najljepših dvoraca svijeta, prelijepi dvorac Schönbrunn, po treći put otvorio svoja vrata Bosni i Hercegovini. Bio je to Bosanskohercegovački Bal 2010, gdje su se skupile velike i ugledne ličnosti iz cijelog svijeta. Počasni gost manifestacije bio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, koji je svojim govorom otvorio bal Bosanaca i Hercegovaca.

I ove su se godine Bosanci i Hercegovci na bal u Beč uputili iz svih dijelova svijeta, najvise gostiju je ove godine došlo iz Engleske, Skandinavije, Njemačke, te iz Bosne i Hercegovine. Sve što su organizatori trećeg bosanskohercegovačkog bala najavljivali ispunilo se, a dojam svih posjetilaca događaja održanog u subotu 27. marta u prelijepoj dvorani Orangerie koja se nalazi u sklopu kompleksa nekadašnjeg carskog dvorca Scönbrunna u Beču, bio je da je do sada najuspješniji i najbolje organizirani bal.

Te večeri sve je funkcionisalo besprijekorno i ponovo se potvrdilo, evo i na ovaj način, da je naša zemlja dio evropskog prostora i da kroz uspjelu organizaciju ovakvih manifestacija zaslušžuje mjesto među članicama Evropske unije, ističu organizatori.

Novac od ulaznica za liječenje bolesne djevojčice

Bosanskohercegovački Bal bio je i humanitarnog karaktera. Dio novca od ulaznica namijenjen je za liječenje djevojčice Alme Hadžić iz Bihaća koja boluje od teške srčane bolesti i trenutno čeka na transplataciju srca. Uspješnom akcijom gostiju BH Bala, zajedno sa Otvorenom mrežom, skupljeno je 10.000 eura, koji su uručeni ovoj djevočici. Za humanitarni dio manifestacije bio je zadužen Almir Čehajić Batko, dok je kroz ostale dijelove programa goste vodio glumac Milan Pavlović.

"Jako sam počašćen pozivom da večeras budem voditelj i da učestvujem u ovoj humanitarnoj akciji, a inače, neobično mi je i, najiskrenije, pun sam nekih još uvijek nesređenih emocija. Ali, kako noć odmiče sve se bolje osjećam. Nisam nikad bio na ovakvoj vrsti manifestacije. Čuo sam da je Beč poznat po balovima, ali evo, nekako sam i ponosan što i Bosna i Hercegovina ima već treću godinu zaredom BH Bal, tako da se nadam da će se ta tradicija nastaviti", kaže Pavlović.

Utisci gostiju

Nejra Muhrić, koja je došla na BH Bal iz Madrida kaže: "Beč je divan grad, pogotovo za ljude koji vole kulturu i umjetnost, i nije nam nimalo teško bilo doći večeras, jer ovo je ipak naš Bosanskohercegovački bal. Malo patriotizma mora uvijek biti u čovjeku. I da, pasoš je još uvijek bosanskohercegovački".

Bh. građani koji žive u Austriji iskoristili su priliku da sa bh. kulturom upoznaju i neke od svojih prijatelja. Tako je, naprimjer, Edin Hadžimehmedović, inače iz Tuzle, na bal pozvao prijateljicu Teodoru Georgijevu iz Bugarske.

"U suštini", kaže Edin, "Bosnu i Hercegovinu ovakva dešavanja promovišu u jednom drugom svjetlu, u trenutku kada se, nažalost, ne možemo pohvaliti drugim vijestima koje dolaze iz naše države, tako da ovakva jedna manifestacija pokazuje da mi imamo i kulturu koju želimo i trebamo da predstavimo svijetu. I da BiH nije samo rat i nacionalizam, već da tu ima i nešto pozitivno. Ova manifestacija to večeras najbolje pokazuje".

"Mislim da je ovo jedan od najljepših događaja u Beču, i to što svijet povezuje BiH sa nacionalizmom, to nije istina! To je jedna od najljepših zemalja na svijetu", ističe Teodora.

Program BH Bala 2010.

Treći po redu Bosanskohercegovački Bal otvoren je tradicionalno bečkim valcerom, a goste su u toku večeri zabavljale zvijezde bosanskohercegovačke estrade, Hanka Paldum, te rock sastav Divlje jagode.

"Biti dio ovoga je u svakom slučaju jako fino", kaže prvi čovjek Divljih jagoda Zele Lipovača. "Mada, bit ću iskren, nisam očekivao ovako nešto, jer do sada ovako nešto nisam ni vidio. Ali evo, večeras će na jednom balu svirati i jedan pravi rock sastav, a kako je BiH specifična zemlja, tako vjerovatno i u tome, ako nismo prvi, onda smo sigurno neobični."

Komentar koji je izrekao jedan od posjetilaca, da bi se ovako dobro izvođenje rock and rolla dopalo i caru Franji Josipu, najbolje govori o svirci ovih rockera.

Dobar dio večeri bio je posvećen i sevdalinci, za čiju je promociju u subotu navečer (27.3.2010.) u Beču bila zadužena Hanka Paldum.

"Smatram da je to važno, zato što je to naša kulturna baština sa kojom mi trebamo da iziđemo van granica BiH i mislim da ona zavrjeđuje poštovanje i tretman koji imaju svjetske muzičke kulturne baštine kao što je talijanska kancona, kao što je francuska šansona, kao što je američki country. Mi moramo raditi na tome, jer mislim da i BiH u tom smislu ima nešto što je autohtono i čime se možemo podičiti", kaže Hanka Paldum.

Organizatori manifestacije prezadovoljni

BH Bal organizuje Forum mladih za očuvanje tradicije i kulture BiH u Austriji, a jedna od organizatora, Tamara Paravlić, kaže da je posebno ponosna na činjenicu da je bal – barem među onima koji se ne osjećaju dužnima zauzimati stavove zvaničnih političkih opcija – zaživio među svim Bosancima i Hercegovcima.

"Meni je izuzetno drago, prije svega, zato što je ideja prihvaćena od sviju, od svih Bosanaca i Hercegovaca, bez obzira na narodnost ili vjeroispovijest. Izuzetno je bitno za BiH, naprimjer, i činjenica da, evo, već treću godinu zaredom imamo i pokroviteljstvo bivšeg austrijskog ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka, koji je bio ministar u ono doba kada je BiH bilo možda i najteže. Mi također treću godinu za naš bal pozivamo i sva tri člana Predsjedništva BiH. Meni je jako žao što se gospodin Radmanović do sada nije odazvao našem pozivu, ali možda dođe vrijeme kada će se odazvati. Mi smo u svakom slučaju pozitivni, i naglašava da su pripreme za BH Bal 2011. već u pripremi", kaže Tamara.

Bosanske niti

Zabava je potrajala do ranih jutarnjih sati. Oni koji su u subotu bili na BH Balu doživjeli su jedinstven doživljaj spoja evropske baštine protkane finim bosanskim nitima, kakav se zaista rijetko kad i gdje može vidjeti.