Borjana Krišto
0

"'Glamourova' nagrada me ne može promijeniti"

Piše: Nedžad Jamaković
Borjana Krišto
Borjana Krišto
Veliki broj poruka i čestitki dobila je predsjednica Federacije BiH, Borjana Krišto, koja se zajedno s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor našla među dobitnicama nagrade "Žena godine 2010", američkog ženskog časopisa "Glamour", čiji je tiraž 2,4 miliona primjeraka.

Ove godine nagradu je dobilo 18 žena iz svijeta politike, a iz "Glamoura" ističu kako su to najmoćnije žene svijeta, aktuelne predsjednice i premijerke. No, čini se kako se ta činjenica nije previše dotakla predsjednice Federacije.

"Osjećam se isto, ne mijenjaju me ni nagrade ni pozicije. Ali, eto, dobro je da i takvi dobiju nagrade", kazala je Krišto za Sarajevo-x.com i dodala:

"Ta me nagrada ne može dodatno obavezati, budući da ja neovisno o nagradama radim savjesno i odgovorno svoj posao".

Ona je dodala i kako žene nisu dovoljno zastupljene u bh. politici, za što su, kako je kazala, dobrim dijelom odgovorne one same, budući da više od 50 posto glasačkog tijela u našoj zemlji čine žene.

"Kad analizirate ko je prošao na različitim nivoima vlasti, vidjet ćete da je tu mali broj žena, iako tek slijedi implementacija izbornih rezultata. Smatram da ženama treba dati šansu, jer govoreći iz svog ugla, mogu vam potvrditi da kroz svoj angažman u politici nisam nikada komplicirala stvari, ili poticala antagonizme. A, istovremeno, uvijek sam nastojala raditi na iznalaženju rješenja problema i uspostavljanju dobrih odnosa na svim stranama", istakla je Krišto.

Na svečanoj dodjeli "Glamourovih" nagrada iduće sedmice u New Yorku, političarke - dobitnice priznanja predstavit će američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Susan Rice, koja je 2009. nagrađena kao Žena godine.

Među ostalim dobitnicama ovogodišnjeg priznanja su jordanska kraljica Rania, glumica Julia Roberts, pjevačica Cher, modna kreatorica Donatella Versace, pjevačica Fergie, te sportistkinje Lindsey Vonn, Mia Hamm i Lisa Leslie.