BiH
47

Glamoč: Uništeno 60 komada granata ostavljenih na napuštenom artiljerijskom položaju

Klix.ba
(Foto: FUCZ)
Timovi za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite su nakon opsežnih priprema 20.07.2016 godine uklonili i uništili 60 komada minobacačkih granata kalibra 82mm koje su pronađene na napuštenom artiljerijskom položaju na planini Vitorog, sjeveroistočno od Glamoča.

Ova eksplozivna sredstva pronašli su na terenu nepristupačnom motornim vozilima čobani koji na lokalitetu vrše ispašu stada, a pri preliminarnom izviđanju lokacije uočeno je oko 40 komada granata. Detaljnim pregledom lokacije ukupno je pronađenon 60 komada minobacačkih granata M74P1.

Zbog nepristupačnog terena i veoma teških uslova za medicinski transport ili gašenje vatre u slučaju izbijanja požara ove granate nisu mogle biti uništene na licu mjesta, već su transportovane na poligon za uništavanje NUS-a u Glamoču gdje su uništene.

Transport sredstava je izvršen ATV vozlima visoke prohodnosti (QUAD) sa prikolicama koja su jedina mogla prići licu mjesta s obzirom da je mjesto na kojem su pronađena bio više od 1.5 km udaljen od najbliže tačke kojoj se moglo pristupiti terenskim vozilima.

Nadzor terena prilikom uništavanja je vršen bespiloptnim letećim platformama – dronovima, dok je tokom trajanja cijele operacije za slučaj nesreće u pripravnosti bio helikopter za medicinski transport Oružanih snaga BiH.