Posjeta Derventi
14

Grabar-Kitarović: BiH je druga domovina Hrvata

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je večeras u Derventi da Hrvatska želi mir, budućnost i harmoniju odnosa između svih građana i da je BiH "druga domovina hrvatskog naroda".

"Zalagaću se da Hrvatska više ulaže u Hrvate u BiH i sve sugrađane jer su konstitutivnost i ravnopravnost sva tri naroda okosnica BiH", rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je u Derventi, na poziv potpredsjednika Republike Srpske Josipa Jerkovića, posjetila "Napretkov dom" i pozdravila okupljene Hrvate koji su se vratili na područje ove opštine.

Jerković je naveo da Grabar-Kitarović želi dati podršku konstitutivnosti Hrvata na teritoriji BiH.

"Rekao sam predsjednici Hrvatske da se uvijek može poboljšati položaj Hrvata u cijeloj BiH. Uskoro se nadamo dolasku kod Grabar-Kitarović, kako bi je dodatno upoznali sa problemima i prijedlogom njihovog rješavanja, prije nego što ona ponovo dođe u posjetu Posavini", istakao je Jerković.

Kitarovićevoj je dobrodošlicu poželio predsjednik Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" Mirko Filipović, koji je zahvalio za dosadašnju pomoć.

Posjeti Grabar-Kitarović prisustvovali su i ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš, ambasador Hrvatske u BiH Ivan del Vekio, konzul Hrvatske u Banjaluci Zlatko Kramarić i drugi zvaničnici.