BiH
231

Gimnazija Meša Selimović iz Tuzle za 115 godina rada iškolovala 13.887 učenika

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Gimnazija Meša Selimović iz Tuzle danas nizom aktivnosti obilježava svoj 115. rođendan. Najprije je bio organizovan Dan otvorenih vrata, potom promocija monografije o 115 godina rada gimnazije, a vrijedan jubilej obilježit će se i večerašnjom svečanom akademijom u BKC-u Tuzla.

Direktorica tuzlanske gimnazije profesorica Azra Gazibegović kaže kako je u proteklih 115 godina ova školska ustanova iškolovala 13.887 učenika.

"Mnogi od njih su danas vodeći ljudi kompanija u kojim rade ili su na čelu ministarstava ili su angažovani na mnogim drugim važnim poslovima. Mnogi od njih su uspješni i van granica naše zemlje. Međutim, ono čime se ponosimo i što nas čini posebnim je to što nosimo ime velikana Meše Selimovića, koji je bio učenik i profesor ove škole", kaže direktorica gimnazije Azra Gazibegović.

Zahvaljujući Enveru Bijediću, ministru prometa i komunikacija u Vladi F BiH i novopečenom predsjedniku KO SDP-a Tuzla, inače nekadašnjem gimnazijalcu, prema riječima direktorice Gazibegović, Monografija 115 godina Gimnazije Meše Selimović ugledala je svjetlo dana.

"Riječ je o sjećanjima naših bivših, ali i sadašnjih učenika na svoje školske dane. Ovo je podsjećanje na 115 generacija, ujedno i jedan spomenik svim učenicima i profesorima", kaže direktorica Gazibegović.

Nekadašnja učenica gimnazije, potom univerzitetska profesorica Nihada Latifagić sa radošću se sjeća svojih školskih dana.

"Poseban pečat na naše dalje školovanje ostavili su naši profesori. Ne mogu nikog posebno izdvojiti jer bi to bio grijeh, ali mogu reći kako su oni imali veliko razumijevanje i znanje te smo im sigurno bezgranično zahvalni za sve što su nam podarili", kaže profesorica Nihada Latigafić.

Direktor Arhiva TK Izet Šabotić ističe kako je monografija vrijedno svjedočanstvo o školi, ali i o životu na ovim prostorima.

"Istorija školstva nezamisliva je bez Gimnazije Meša Selimović", zaključio je Šabotić.