BiH
8

GIKIL o oblaku dima iz postrojenja: Poremećaj saniran, nema potrebe za panikom

Klix.ba
Foto: Sodalive.ba
Foto: Sodalive.ba
Nakon što je stanovnike Lukavca danas uplašila pojava oblaka dima iz postrojenja Global Ispat Koksne Industrije, oglasili su se iz ove firme istakavši da nije došlo ni do kakve ekološke katastrofe i da nema potrebe za širenjem panike.

"Došlo je do poremećaja u tehnološkom procesu rada na koksnoj bateriji V koji je brzom reakcijom saniran", ističu iz GIKIL-a.

Potvrdili su da je došlo do određene emisije ispuštenog gasa.

"Međutim, kako je potvrdio i Jasmin Imširović, menadžer za okoliš Global Ispat Koksne Industrije Lukavac, nije se radilo o većoj nesreći.

"Procjena tehničkog osoblja u trenutku ovih dešavanja je bila da nije došlo do nesreće većih razmjera stoga nismo o tome obavještavali Opštinski štab Civilne zaštite. O ovome je odmah telefonskim putem obaviješten načelnik Opštine Lukavac i i federalna inspektorica za zaštitu okoliša Maida Bešlagić", kazao je Imširović.

Iz GIKIL-a naglašavaju da tokom ispada nije bilo povrijeđenih osoba, te da je proces stavljen pod kontrolu u kratkom roku, a proizvodnja se i dalje odvija normalno.

"U GIKIL-u imamo standardnu operativnu proceduru ponašanja u ovakvim i sličnim situacijama na koje smo spremni pravovremeno odreagovati u svakom momentu, zbog čega se naši uposlenici kao i građani mogu osjećati sigurno", poručio je Imširović koji se zahvalio radnicima, građanima i načelniku Opštine Lukavac Edinu Deliću na podršci te ukazanom povjerenju i razumijevanju.