{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Giammarinaro poručila bh. vlastima da unaprijede mjere zaštite djece

S
1.8.2013. u 19:09
1
5
Giammarinaro poručila bh. vlastima da unaprijede mjere zaštite djece
1
Giammarinaro poručila bh. vlastima da unaprijede mjere zaštite djece
Specijalna predstavnica i koordinatorica OEBS-a za borbu protiv trgovine ljudima Maria Grazia Giammarinaro preporučila je vlastima BiH u izvještaju koji je danas objavljen, da ulože dodatne korake kako bi u potpunosti proveli obaveze u oblasti borbe protiv trgovine ljudima, koje proističu iz članstva u OEBS-u.
U saopštenju OEBS-a navodi se da je Giammarinaro preporučila da vlasti obezbijede finansijska sredstva za podršku Akcionom planu za borbu protiv trgovine ljudima.

Ona je pozvala vlasti i da unaprijede mjere zaštite djece, jačajući postojeće službe zaštite i smanje trgovinu ljudima u svrhu radne eksploatacije sprečavajući ilegalno stupanje u radni odnos i vršeći monitoring nad privatnim agencijama za zapošljavanje.

Izvještaj je rezultat posjete Giammarinarove u junu prošle godine, kada je obavila neposredne razgovore sa visokim zvaničnicima BiH i predstavnicima nevladinih organizacija o situaciji u zemlji, sa posebnim naglaskom na trgovinu ljudima u svrhu radne eksploatacije i trgovinu djecom.

"Drago mi je što su, nakon moje posjete i preporuka, usvojene konkretne mjere, posebno u pogledu usklađivanja zakonodavstva. To je osnovni uslov kako bi se osigurali efikasnija istraga i procesuiranje, kao i bolja zaštita žrtava.. ", rekla je Giammarinaro.

Usklađivanje podrazumijeva nedavne amandmane usvojene u Brčko distriktu kao i u Republici Srpskoj, koji harmonizuju zakone sa međunarodnim standardima, a slični koraci su preduzeti i u Federaciji BiH.

Postignut je i sporazum o podjeli nadležnosti između entitetskih i državnih vlasti kod procesuiranja slučajeva trgovine ljudima.

Slučajevima koji imaju međunarodnu dimenziju će, kao rezultat toga, baviti institucije na nivou BiH. Nedavno su na nivou BiH usvojena zakonska rješenja o zaštiti stranih državljana žrtava trgovine ljudima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: