Kako riješiti problem diskriminacije?
0

GFO: Za četiri godine Ostali će biti većinski narod u BiH

Piše: Tatjana Sekulić
Osvit Seferović i Alen Penava (Foto: Sarajevo-x.com)
Osvit Seferović i Alen Penava (Foto: Sarajevo-x.com)
U diskriminirajuću kategoriju Ostali spadaju svi građani BiH koji posjeduju CIPS-ovu ličnu kartu, a koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, Hrvati ili Bošnjaci, smatraju Osvit Seferović i Alen Penava iz Građanskog fronta Ostalih (GFO).

Predsjednik udruženja Osvit Seferović i sekretar Alen Penava danas su pred Komisijom za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić-Finci iznijeli svoje rješenje konstitutivne pozicije građana iz reda Ostalih. Isto su učinile još tri nevladine organizacije iz BiH.

Naglasili su da pod Ostale spadaju nacionalno neopredijeljene osobe te osobe koje pripadaju jednoj od 17 nacionalnih manjina u BiH.

"Došlo je vrijeme da se provede presuda suda u Strasbourgu u predmetu Sejdić i Finci. BiH je izgubila taj spor. I jasno je da je krajnje vrijeme da se ukloni diskriminacija iz važećeg Ustava BiH", kazao je Seferović za Sarajevo-x.com.

Nacionalna pripadnost ne znači glas na izborima

Istakao je da je glavni cilj Građanskog fronta ukazati na anomalije koje vladaju u bh. društvu.

"Pokušavamo osvijestiti ljude da nacionalna pripadnost ne mora značiti i glas na izborima", dodao je Penava.

GFO je danas pred Komisijom istakao da priznaju parlamentarne stranke konstitutivnih naroda kao legitimne predstavnike i regulatore većinskih političkih volja u BiH, ali postavljaju pitanje kakvu vrstu legitimacije imaju oni koji "već 14 godina podržavaju diskriminatorski legalitet".

Presedan kao rješenje

"Rješenja koja nude političke stranke su samo 'kozmetička'. Problem ne mogu riješiti oni koji godinama vrše diskriminaciju. Trenutni Ustav je diskriminirajući i nacionalistički. Međutim, mi imamo našu viziju rješenja. Šesnaest godina političke obespravljenosti može se prekinuti unilateralnom odlukom konstitutivnih parlamentarnih stranaka kojom bi se Ostalima priznalo pravo da definiraju svoja kolektivna prava i budu priznati kao četvrti konstitutivni 'element'. Pozitivnim presedanom bi se obezbijedila suverena eksteritorijalnost u školstvu, sudstvu, nezavisnom medijskom prostoru, ali i izdvajao novac iz budžeta za civilni sektor koji se orijentira na propagiranju vrijednosti na kojima počivaju Ostali.'', istakli su iz GFO.

Nema dokaza da su Ostali manjina u BiH

Seferović i Penava su također zatražili što skoriji popis stanovništva u BiH.

"Činjenično nije dokazano da su Ostali manjina, odnosno da su brojčano inferiorni, jer nije bilo popisa stanovništva. Apeliramo da se popis što hitnije provede ili bar da se izvrši ekskluzivni popis Ostalih, koji bi generirao procentualni udio Ostalih u ukupnom broju bh. stanovništva i odgovarajuće pravo na budžetske rashode", istakao je Penava.

Iz GFO su istakli da se ne slažu sa prijedlozima rješenja u predmetu Sejdić-Finci koje su ponudile političke stranke u BiH.

"Bude li kozmetičkih promjena tužit ćemo državu!"

"Mi nismo tu da relaksiramo stvari svojom politikom. Tu smo da nametnemo svoju politiku i tražimo ista suverena prava. Zbog čega bi jedan narod u BiH bio konstiturtivan a drugi ne? Mi smo tu da branimo naš stav. Kada, eventualno, donesu kozmetičke promjene, ponovo ćemo tužiti ovu državu", naglasio je Penava, dodavši da GFO želi da nacionalno neopredijeljene osobe, kao i nacionanle manjine imaju pravo mogućnosti pozivanja na vitalni kolektivni interes, jer je jedino tako moguće otkloniti diskriminaciju.

Poručuli su da Ostali imaju suvereno pravo da se oslobode ustavnog nasilja vladajućih struktura u BiH te da su posve sigurni da će za četiri godine u našoj zemlji takozvani Ostali biti većina.

Svi koji bi se željeli priključiti Građanskom frontu Ostalih ili dobiti više informacija mogu članove udruženja kontaktirati putem e-maila: [email protected]